Архів
П’ятниця,
13 жовтня 2017 року

№ 80 (19525)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Якщо запаслися сухофруктами

СУШНЯ багата на вітаміни та мікроелементи. Споживання сухофруктів у зимовий період допомагає підтримувати імунітет і поповнювати нестачу необхідних елементів в організмі.

Для того, щоб смакувати корисними напоями протягом тривалого часу, важливо не тільки заготовити сухофрукти, а й знати, як їх зберігати.

Найкраще сухофрукти зберігаються при температурі близько плюс 10ОC. Тоді комахи-шкідники не розмножуються і не з’являється гниль. Розклавши сушню по бавовняних мішечках, можна сміливо підвішувати їх у найтемнішому місці прохолодної кімнати чи комори.

Якщо забезпечити такі умови для зберігання сушні неможливо, то її варто тримати у кухонній шафі в скляних або бляшаних банках, що щільно закриваються. Поруч бажано поставити сільничку. Сіль вбирає вологу, тому можна буде не турбуватися про захист запасів від гнилі та цвілі. Найважливіше — тара із сухофруктами не повинна мати отворів і щілин, через які швидко проникають шкідники.

Якщо ж запаси сухих фруктів уже заражені комахами, необхідно прожарити сушню в духовці або виставити на сильний мороз. Основна маса комах гине за температури вище плюс 60ОC і нижче мінус 20ОC.

А ось у разі, коли комахи окупували запаси, з ними доведеться розпрощатись. Інакше шкідники переселяться на інші харчові продукти, особливо крупи.

Версія для друку          До списку статтей

МАЙЖЕ в кожному приватному садку традиційно ростуть чорна смородина і порічки. А ми пропонуємо поселити на обійсті їхню поки що мало поширену родичку — смородину золотисту. Вона заслуговує на це завдяки своїм численним хорошим якостям, про які розповімо в одному з матеріалів у наступному «ДГ», чи не найголовнішою з котрих є та, що плоди сміливо можна давати малим дітям — алергії вони не викличуть. Ну а щодо заготівель, то компоти, джеми, соки, варення, вино виходять просто чудові. Та й декоративне значення куща неабияке: від снігу до снігу він є окрасою саду.

Всюди — у містах в багато­квартирних будинках і в сільських хатах, що опалюються самою грубкою, — потрібно провести підготовку до опалювального сезону. В чому вона полягає, залежить, звісно, від способу обігріву помешкання, але є і загальні заходи, до яких треба вдатися, щоб у домівці було затишно. Тож перерахуємо, що сприятиме збереженню тепла.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове