Архів
П’ятниця,
13 жовтня 2017 року

№ 80 (19525)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чавунні сковорідки повертаються

ПОСУД з антипригарним покриттям недовговічний. Виробники радять його міняти через два-три роки. А коштує він дедалі дорожче. Тож і доводиться повертатися до «бабусиних» чавунних сковорідок. Хоч дехто вважає їх пережитком минулого, зате вони довговічніші та практичніші. Треба лише знати правила догляду за ними.     

Поверхня чавунного посуду пориста. Щоб у пори не потрапила волога й начиння не почало іржавіти, виробники «запечатують» їх, покриваючи технічним мастилом.

Тому перед використанням сковорідки її рекомендується прожарити від півгодини до години на вогні, вимити, висушити, налити тонким шаром олію і знову прожарити протягом приблизно години, створивши природне антипригарне покриття.

Прогрівати посуд з олією необхідно щоразу після того, як ви його помили. Тонкого шару цілком достатньо — він поверне блиск і відновить захисні властивості поверхні, але при цьому не зробить її зайве жирною. А ще вимиту сковорідку перед застосуванням варто трішки прогріти і протерти шматочком сала.

Про звичку відмивати все до блиску доведеться забути — надлишок олії після готування слід витирати паперовою серветкою. Відтак на поверхні почне утворюватися захисна плівка. Чим більше ви будете готувати, тим міцнішим стане захисний шар.

Мити чавунний посуд треба м’якою губкою або неметалевою щіткою і обов’язково витирати його насухо. Від різних мийних засобів краще відмовитися, оскільки речовини, що входять до їх складу, можуть осісти в порах. Допустиме хіба що мило. Чавунний посуд миється вручну в гарячій або теплій воді без попереднього замочування. Пригорілі рештки їжі легко відтираються сухою сіллю.

Чавунний посуд не можна використовувати для приготування продуктів, що містять кислоту чи луг. Вони вступають у реакцію з металом і знижують антипригарні властивості. Варто також уникати контакту чавуну з металевими лопатками, ложками й ножами, тому що вони можуть пошкодити захисну плівку на посуді.

Прилипання їжі до дна сковороди через кілька місяців після купівлі свідчить про те, що антипригарний шар ще надто тонкий. Якщо ж подібні проблеми виникли через кілька років експлуатації або з’явилися плями і присмак металу в приготовленій страві, це говорить про необхідність повторного прожарювання за тією ж схемою, як і для видалення заводського мастила.

Чавунний посуд має необмежений строк придатності, тому якщо не забувати про ритуал — вимили, висушили, змастили олією, прогріли — він прослужить довгі роки.

Версія для друку          До списку статтей

МАЙЖЕ в кожному приватному садку традиційно ростуть чорна смородина і порічки. А ми пропонуємо поселити на обійсті їхню поки що мало поширену родичку — смородину золотисту. Вона заслуговує на це завдяки своїм численним хорошим якостям, про які розповімо в одному з матеріалів у наступному «ДГ», чи не найголовнішою з котрих є та, що плоди сміливо можна давати малим дітям — алергії вони не викличуть. Ну а щодо заготівель, то компоти, джеми, соки, варення, вино виходять просто чудові. Та й декоративне значення куща неабияке: від снігу до снігу він є окрасою саду.

Всюди — у містах в багато­квартирних будинках і в сільських хатах, що опалюються самою грубкою, — потрібно провести підготовку до опалювального сезону. В чому вона полягає, залежить, звісно, від способу обігріву помешкання, але є і загальні заходи, до яких треба вдатися, щоб у домівці було затишно. Тож перерахуємо, що сприятиме збереженню тепла.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове