Архів
П’ятниця,
13 жовтня 2017 року

№ 80 (19525)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Осіннє підживлення винограднику

УРОЖАЙНІСТЬ цієї культури безпосередньо залежить від родючості ґрунту. Тому так важливо вчасно і в потрібних дозах внести мінеральні та органічні добрива.

Протягом вегетаційного періоду, коли кущ дає нову лозу, формує крону і витрачає сили на визрівання плодових грон, з ґрунту виноситься велика кількість поживних речовин. Тому необхідно восени збагатити землю.

Найкращих результатів досягають при одночасному внесенні органіки і «хімії», з тією лише поправкою, що мінеральні добрива в цю пору закладають лише ті, які залишаться в землі після осінніх дощів і танення снігів ранньою весною, — калійні та фосфорні. Вносити азотні нема ніякого сенсу.

Отже, під перекопування доцільно використати всі наявні в розпорядженні види органіки (гній, пташиний послід, перегній, торф, компост) та фосфорно-калійні субстрати: суперфосфат, кісткове борошно, метафосфат калію, фосфоритне борошно, ортофосфат, хлористий калій, калімагнезію, калійні солі, сульфат калію та інші. Деревний попіл також підходить як джерело калію і фосфору, проте його потрібно досить багато для досягнення результату (в середньому два кілограми на сотку).

Норма внесення кожного виду добрив різна і залежить від кількох факторів. Насамперед — від хімічних показників ґрунту та його типу.

В родючий структурований ґрунт (чорнозем, всі види каштанових) достатньо дати 350-500 кг органіки на кожну сотку винограднику.

У ґрунт середньої родючості (суглинки, глинисті чорноземи) доза внесення органічних добрив від 550 до 800 кг на кожну сотку.

На піщаних і супіщаних ґрунтах (малородючі) потрібно внести велику кількість органіки — від 850 до 1200 кг на сотку.

Підживлювати бажано один раз у три-чотири роки на перших двох типах ґрунтів і раз у два роки — на піщаних.

Необхідний обсяг органіки під виноградники залежить від її виду. Так, дозу висококонцентрованих добрив, наприклад пташиного посліду, козячого, кінського, овечого гною, рекомендується скоротити. В той час як менш насичені поживними речовинами суміші, скажімо, садовий компост, перепрілий гній, торф нейтральної кислотності, можна вносити у збільшених дозах.

Калійно-фосфорні сполуки закладають у ґрунт під виноградники з розрахунку 1-1,2 кілограма діючого хімічного елемента на кожну сотку.

Версія для друку          До списку статтей

МАЙЖЕ в кожному приватному садку традиційно ростуть чорна смородина і порічки. А ми пропонуємо поселити на обійсті їхню поки що мало поширену родичку — смородину золотисту. Вона заслуговує на це завдяки своїм численним хорошим якостям, про які розповімо в одному з матеріалів у наступному «ДГ», чи не найголовнішою з котрих є та, що плоди сміливо можна давати малим дітям — алергії вони не викличуть. Ну а щодо заготівель, то компоти, джеми, соки, варення, вино виходять просто чудові. Та й декоративне значення куща неабияке: від снігу до снігу він є окрасою саду.

Всюди — у містах в багато­квартирних будинках і в сільських хатах, що опалюються самою грубкою, — потрібно провести підготовку до опалювального сезону. В чому вона полягає, залежить, звісно, від способу обігріву помешкання, але є і загальні заходи, до яких треба вдатися, щоб у домівці було затишно. Тож перерахуємо, що сприятиме збереженню тепла.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове