Вівторок, 10 жовтня 2017 року № 79 (19524)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19524/print.php?n=36974

  • До уваги водіїв

Захищайте свої права

Маргарита СИТНИК.

Колаж Анатолія Кізлова.

АВТОМОБІЛІ, які мають так звані «бляхи» — номери іноземної реєстрації, хочуть поставити на контроль. Причому не зовсім легальним чином. Як повідомляє омбудсмен В. Лутковська, поліція у рамках спільної з Держприкордонслужбою операції «Кордон-2017» у 15 прикордонних областях та столиці почала зупиняти такі транспортні засоби і вимагати у їхніх власників відомості про зареєстроване місце проживання, номер мобільного телефону та дату в’їзду на територію України. На її переконання, така вимога не узгоджується з повноваженнями поліції і не відповідає законодавству про захист персональних даних.

У разі зупинення транспортного засобу поліцейський зобов’язаний насамперед поінформувати водія про конкретну причину зупинення транспортного засобу з докладним роз’ясненням підстави. При цьому наявність у транспортного засобу номерного знака іноземної держави служити такою не може.

Крім того, питання охорони державного кордону та забезпечення дотримання прикордонного режиму належить до компетенції Державної прикордонної служби, відтак лише посадовим особам цього органу в передбачених законом випадках дозволено здійснювати збір та обробку інформації про переміщення громадян через держкордон або через контрольні пункти в’їзду-виїзду.

В. Лутковська подала звернення до міністра внутрішніх справ А. Авакова з проханням припинити незаконний збір інформації, а ту, що вже зібрана, знищити як таку, що одержана у порушення вимог Закону «Про захист персональних даних». Водії, відтак, мають цілком законне право у разі зупинення не надавати жодних особистих відомостей працівникові поліції.