Архів
П’ятниця,
22 вересня 2017 року

№ 74 (19519)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Злочин без строку давності

НІДЕРЛАНДИ. П’ять країн підписали меморандум щодо розслідування катастрофи МН17.

Докладніше...
По праву «старшого брата»

БІЛОРУСЬ. Спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2017» оголошено закритими.

Докладніше...
Вибивають джихадистів

У СИРІЇ від «ІДІЛ» звільнили 90% території міста Ракка.

Докладніше...
Торги за розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова виплатити ЄС за вихід з його складу 20 млрд євро.

Докладніше...
Іспанські пристрасті

ІСПАНІЯ. Сили національної військової поліції провели обшуки і арешти в офісах регіонального уряду Каталонії.

Докладніше...
Посилюють заходи безпеки

ТУРЕЧЧИНА посилила оборону власних кордонів із Сирією.

Докладніше...
Репатріація афганців

НІМЕЧЧИНА поновила примусову депортацію афганців.

Докладніше...
Потужна руйнівна стихія

МЕКСИКА. На північному сході країни стався землетрус магнітудою 7,1.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Білорусь не Росія

Василь ПІДДУБНЯК.

У ІСТОРИЧНОМУ палаці Рум’янцевих і Паскевичів голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворнік прийняв делегацію південної області України. На зустрічі сторони розглянули низку важливих питань. Обговорювалися, зокрема, можливості будівництва на Дніпрі річкового порту Нижні Жари. Йшлося також про поставки із Таврії до сусідньої країни насіння соняшнику, соняшникової олії та рису.

Порушувалася тема переселенців з України, адже понад 20 тисяч українців переїхали на територію Гомельської області за час військового конфлікту в зоні АТО. Володимир Дворнік наголосив, що для переселенців створюються умови для нормального життя, надаються робочі місця, а в районах краю створені спеціальні штаби для підтримки українців.

Новітній завод мікродобрив

КОМПАНІЯ «ТерраТарса Україна» побудує в Каховці сучасний завод із виробництва хімічно чистих мікродобрив. Спеціальні гранули родючості на новому підприємстві вироблятимуть відповідно до міжнародних стандартів.

Уже цього місяця «ТерраТарса» відкриє ґрунтово-агрохімічну лабораторію заводу, яка не має аналогів в Україні, зазначають у компанії. У лабораторії з допомогою сучасного обладнання проводитимуть аналіз добрив, ґрунту, води і рослинного матеріалу. Прогнозується, що обсяги досліджень сягатимуть до 200 зразків на день.

Без житла не залишаться

У ХЕРСОНІ відбувся Міжнародний форум «Житло для молоді ХХІ століття: світовий досвід, зелені технології, інновації».

«До кінця вересня має запрацювати програма для переселенців на таких умовах: половину вартості житла оплачує Фонд, а іншу половину внутрішньо переміщена особа. Цього року в Україні Програма надання державної підтримки для будівництва житла передбачає кошти для кредитування у розмірі 30 млн грн. На наступний рік маю надію, що фінансування на програми кредитування буде збільшене», — розповів Іван Парух, перший заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Радіо кордонів не знає

ПРО ПІДСУМКИ і нові завдання із розвитку мовлення на півдні Херсонської області й на Автономну Республіку Крим ішлося під час прес-конференції, в якій взяв участь член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський. Він повідомив, що упродовж 2016-2017 рр. на півдні Херсонської області, на адмінкордоні з Кримом, було задіяно 12 FM-частот, організовано мовлення у шести населених пунктах за участі семи радіостанцій. До кінця року планується поширити його ще на 10 міст та селищ регіону.

Відновлення і розвиток мовлення на територію АТО і Криму ведеться спільними зусиллями держави і мовників, наголосив під час прес-конференції Сергій Костинський. «Ми не тільки розширюємо мовлення українських телеканалів і радіостанцій на південь Херсонської області і на територію Криму, а й створюємо умови для підвищення якості контенту. Саме тому з’являються спеціалізовані кримські мовники», — зазначив він.

Підсобили рибоохороні

ПІД ЧАС патрулювання в районі Широкої затоки поблизу хутора Корольова прикордонники відділу «Хорли» виявили 40-річного громадянина України, мешканця області, який трьома креветочними ятерями виловив 11 тисяч креветок, а також 766 рибин бичка та атерини, чим завдав збитків державі на 25 тисяч гривень.

За інформацією прес-служби Державної прикордонної служби України, виявлені знаряддя лову та водні живі ресурси прикордонники передали представникам Чорноморського басейнового управління Державного агентства рибного господарства та повідомили співробітників Національної поліції про виявлення ознак кримінального правопорушення за ч. 1-ю ст. 249-ї ККУ «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом».

Археологи спростовують міфи

АРХЕОЛОГИ Південної сeрeдньoвічнoї eкcпeдиції Інcтитуту архeoлoгії НАН України (начальник eкcпeдиції доктор історичних наук Світлана Біляєва) на дніпровському острові Тягин біля села Тягинка Бeриcлавcькoгo райoну досліджували ceрeдньoвічні пам’ятки, згадані у пиceмних джерелах зoлoтooрдинcькoгo часу, Великого князівства Литoвcькoгo і Кримcькoгo Ханства, а також продовжили пошуки культурних залишків ocманcькoгo періоду та українcькoгo козацтва.

Нині тут виявлені матеріали XIV-XV століть: кераміка, фрагменти глиняних труб водоводу, монети Золотої Орди та Кримcькoгo Ханства. Ocoбливий інтeрec представляють уперше знайдені на Півдні України металеві акcecуари литoвcькoгo походження — хрecтoпoдібні накладки на шкіряні торби «калита». Вони датуються XIV-XV cт. й засвідчують присутність Великого князівства Литoвcькoгo і Руcькoгo (від назви Русь) на півдні.

Специфіка використання території кочовими та зeмлeрoбcькими цивілізаціями, їх рівень cпрocтoвують ідею цивілізаторської місії Росії у Північному Причорномор’ї, втілену в ідею Нoвoрocії.

Фестиваль аматорського кіно

ЗАВЕРШИВСЯ ХІІ Міжнародний фестиваль аматорського кіно «Кінокімерія». Протягом двох днів журі та глядачам представлено понад 250 стрічок кіноаматорів не лише майже з усіх областей України, а й із Грузії, Іспанії, Канади, США, Індії, Ірану, Киргизії, Білорусі, Болгарії, Казахстану, Ірану, Сербії.

«Енергетика ваших робіт спонукає замислитися над вічними цінностями життя, наповнює серце добром. Ваші картини вчать любити рідну землю незрадливою, вірною любов’ю та вкладати свої сили у її процвітання», — виголосила заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова, нагородивши дипломом авторів херсонського фільму «Підкова» Олексія Голубкова та Надію Лебедєву за вдале втілення сучасної інтерпретації твору Миколи Гоголя і пропагування славетної традиції українського козацтва, та вручила цінний приз — стабілізатор ручної камери.

Навіть орнітологи здивувалися!

НА ТЕРИТОРІЇ Азово-Сиваського національного природного парку, поблизу озера Чурюк, помітили цілу зграю рожевих фламінго — аж два десятки особин! Це викликало неабиякий подив співробітників парку та орнітологів, адже ці птахи в Україні є хіба що в зоопарках.

Ареал проживання цих птахів — Африка, Південна Америка і Південно-Східна Азія. Це досить рідкісний птах, через що занесений у Міжнародну Червону книгу як вразливий вид. А тому поява цілої зграї фламінго стала справжньою диво-подією. «Справді, рожевий фламінго — не характерний для України птах, це мешканець тропічних широт, — каже Андрій Бокотей, голова Західноукраїнського орнітологічного товариства. — Як він тут опинився? Можу пояснити хіба тим, що тепер триває період інтенсивної міграції птахів. А вони, особливо великих розмірів, дуже залежні від кліматичних умов, повітряних потоків. Імовірно, зграю занесло до нас вітром. Таке трапляється досить часто, надто восени, коли в Україні опиняються нехарактерні види птахів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поки грім не грянув
Читати
Оцінять нашу землю
Читати
Відшкодувати заподіяне лихо
Читати
Без техогляду в Європу зась
Читати
Служити Батьківщині
Читати
Варварство орди
Читати
Сепаратисти на свободі
Читати
Хто не встиг, ще має шанс
Читати
На варті кордону і сумління
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове