Архів
П’ятниця,
22 вересня 2017 року

№ 74 (19519)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Злочин без строку давності

НІДЕРЛАНДИ. П’ять країн підписали меморандум щодо розслідування катастрофи МН17.

Докладніше...
По праву «старшого брата»

БІЛОРУСЬ. Спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2017» оголошено закритими.

Докладніше...
Вибивають джихадистів

У СИРІЇ від «ІДІЛ» звільнили 90% території міста Ракка.

Докладніше...
Торги за розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова виплатити ЄС за вихід з його складу 20 млрд євро.

Докладніше...
Іспанські пристрасті

ІСПАНІЯ. Сили національної військової поліції провели обшуки і арешти в офісах регіонального уряду Каталонії.

Докладніше...
Посилюють заходи безпеки

ТУРЕЧЧИНА посилила оборону власних кордонів із Сирією.

Докладніше...
Репатріація афганців

НІМЕЧЧИНА поновила примусову депортацію афганців.

Докладніше...
Потужна руйнівна стихія

МЕКСИКА. На північному сході країни стався землетрус магнітудою 7,1.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Оман високий

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

Здавна ця рослина була наділена чудодійними властивостями, за що в народі отримала назву дивосильний корінь, коров’як і дев’ятисил, або ж дивосил. Широко розповсюджена в Лісостепу України та південній частині Полісся. З лікувальною метою використовуються кореневища та корені (рідше — листя), що мають цілющі властивості у свіжому та висушеному стані. Заготовлюють їх весною і восени, очищають і промивають, ріжуть на невеликі шматки, спочатку підв’ялюють, затим висушують за температури 45-50ОС у сушарках. Звичайне висушування проводять у закритих від сонця і провітрюваних місцях, розкладаючи порізані шматки шаром до трьох сантиметрів. Вихід сухої речовини становить третину від сирої маси. Листя краще сушити теж у таких же умовах. Зберігається висушена сировина до трьох років, далі її властивості суттєво знижуються. Найпростіший варіант — придбати оман високий в аптеці.

Рослина містить складний набір хімічних сполук різного напряму і походження, що дає змогу застосовувати препарати оману високого для поліпшення травлення та діяльності шлунково-кишкового тракту, позитивно регулює роботу жовчного міхура, нормалізує загальний обмін речовин в організмі, суттєво допомагає під час лікування легень і бронхів, астми, туберкульозу, діабету і простатиту, має антимікробні властивості, а також застосовується ще в багатьох випадках як в офіційній, так і народній медицинах.

У разі кашлю, бронхіту й астми рекомендують відвар оману в чистому вигляді чи змішують із медом. Уживають по столовій ложці тричі на день. Відвар готують із двох столових ложок подрібненого коріння і половини літра води, котрі доводяться на повільному вогні до кипіння, проварюються не більш як 2-3 хвилини, затим охолоджуються і фільтруються. Інший варіант використання оману в таких випадках — залити в термосі п’ять столових ложок подрібненого коріння літром окропу, настояти до ранку і приймати по 100 мл тричі на день. Можна відвар використовувати для додавання в звичайний чай і випивати на день одну-дві чашки, регулюючи концентрацію відповідно до стану організму. Ефективною дією для лікування кашлю та бронхіту характеризується свіжий сік, котрий отримують з подрібненого і віджатого кореня оману. За відсутності протипоказань його змішують із медом у рівних пропорціях. Разова доза прийому — одна чайна ложка.

Для лікування застудних захворювань столову ложку подрібненого сухого коріння заливають на ніч двома склянками води, зранку проціджують і п’ють по 100 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

При ускладненні менструацій одну столову ложку подрібненого коріння залити двома склянками води, довести повільно до кипіння і варити 1-2 хвилини, настояти 2-3 години і приймати по одній столовій ложці три-чотири рази на день після їди.

Ревматичні болі знімають настоєм подрібненого коріння оману високого і лопуха справжнього. Суміш у рівних частинах заливають окропом (у співвідношенні 1:5 за масою), настоюють у термосі 30-40 хвилин, а потім процідженим п’ють по столовій ложці 3-4 рази протягом дня.

Для обробки уражених частин шкіри (екзема, лишай, запалення, фурункули, виразки, укуси комарів тощо) використовують суміш подрібненого сухого коріння зі смальцем у співвідношенні 100:50 або ж настоюють на олії у співвідношенні 10:100 протягом двох тижнів. З цією ж метою можна застосовувати і відвар у вигляді компресів і примочок. Ефективними за дією є компреси зі свіжого листя, змащеного медом.

Як загальнозміцнювальний і заспокійливий засіб використовують відвар: 150 грамів свіжого або 50 г сухого коріння кладуть у 0,7 літра червоних вин — кагору чи портвейну. Додають одну-дві ложки меду, доводять на малому вогні до кипіння, проварюють 5-7 хвилин. Після охолодження приймають по одній четвертій склянки двічі на день. Іншу настоянку, що містить алкоголь, використовують при лікуванні виразок і туберкульозу. Для цього дві склянки натертого чи пропущеного через м’ясорубку коріння настоюють протягом десяти днів у двох з половиною склянках горілки. Вживають по одній столовій ложці три-чотири рази на день перед їдою протягом двох місяців.

Глисти виводять таким настоєм. Столову ложку подрібненого коріння настоюють протягом ночі у двох склянках кип’яченої та охолодженої води. П’ють по 50 мл три-чотири рази на день за тридцять хвилин до прийому їжі.

Захворювання шлунково-кишкового тракту лікують розтертим чи перемеленим до порошкоподібного стану сухим корінням, яке пор­ціями на кінчику ножа приймають два-три рази на день перед їдою і запивають водою. Порошком оману у вищевказаних дозах лікують геморой, гепатит, виразкову хворобу.

При цукровому діабеті та як жовчогінний засіб використовується спиртова настоянка, котру готують із 20 грамів подрібненого коріння, залитого склянкою горілки. Скляну тару з цією сумішшю витримують у затемненому місці протягом 3-5 днів, затим фільтрують і приймають по десертній ложці три-чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

При захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів помічний відвар столової ложки коренів оману в двох склянках води протягом 30 хвилин. Охолоджений відвар приймають по 15-20 мл тричі на день.

Склероз лікують настоянкою 15 грамів свіжих коренів у 20 мл горілки протягом місяця. Профільтровану рідину приймати по 25 крапель тричі на день за 30 хвилин до їди.

Допомога при артриті: прокип’ятити свіже подрібнене коріння протягом 20 хвилин у воді (співвідношення 1:10), охолодити до 37-38 градусів і застосовувати у вигляді ванночок чи компресів на хворі суглоби.

Оман високий не рекомендується застосовувати з лікувальною метою у випадках гострих хвороб серцево-судинної системи, нирок, гастритах, під час вагітності та годування груддю, гіпотонікам.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поки грім не грянув
Читати
Оцінять нашу землю
Читати
Відшкодувати заподіяне лихо
Читати
Без техогляду в Європу зась
Читати
Служити Батьківщині
Читати
Варварство орди
Читати
Сепаратисти на свободі
Читати
Хто не встиг, ще має шанс
Читати
На варті кордону і сумління
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове