Архів
П’ятниця,
22 вересня 2017 року

№ 74 (19519)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Злочин без строку давності

НІДЕРЛАНДИ. П’ять країн підписали меморандум щодо розслідування катастрофи МН17.

Докладніше...
По праву «старшого брата»

БІЛОРУСЬ. Спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2017» оголошено закритими.

Докладніше...
Вибивають джихадистів

У СИРІЇ від «ІДІЛ» звільнили 90% території міста Ракка.

Докладніше...
Торги за розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова виплатити ЄС за вихід з його складу 20 млрд євро.

Докладніше...
Іспанські пристрасті

ІСПАНІЯ. Сили національної військової поліції провели обшуки і арешти в офісах регіонального уряду Каталонії.

Докладніше...
Посилюють заходи безпеки

ТУРЕЧЧИНА посилила оборону власних кордонів із Сирією.

Докладніше...
Репатріація афганців

НІМЕЧЧИНА поновила примусову депортацію афганців.

Докладніше...
Потужна руйнівна стихія

МЕКСИКА. На північному сході країни стався землетрус магнітудою 7,1.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Стратегічні підприємства — під фактичне знищення?

Маргарита БІЛИК.

У НАШІЙ державі, на жаль, небагато залишилося об’єктів промисловості, чия слава гримить на весь світ. До таких належить єдиний в Україні завод «Мотор Січ» із розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів, а також промислових газотурбінних установок, який постачає продукцію в понад 100 країн світу (не розірвавши, до речі, попри війну зв’язків із Росією). Президентом цього підприємства (і його фактичним хазяїном, як свідчать результати численних розслідувань журналістів та коментарі експертів) є В’ячеслав Богуслаєв — «червоний директор», народний депутат кількох скликань від фракції Партії регіонів.

Днями з’явилася резонансна новина: Шевченківський райсуд столиці за клопотанням контррозвідки арештував контрольний пакет акцій заводу, проданих раніше компаніям із реєстрацією в Панамі, на Кіпрі та Віргінських Островах, за якими стоїть власник, за попередньою інформацією, походженням із Китаю. Ще в липні Служба безпеки порушила кримінальне провадження за статтями «Підготовка до злочину» та «Диверсія». Силовики переконані, що члени топ-менеджменту та фактичний власник «Мотор Січі» (ім’я особи, яка здійснила продаж акцій, в ухвалі суду не наводиться) ведуть підготовку до переміщення виробництва за межі України, що фактично знищить унікальне підприємство і дасть козирі в руки тим, хто заволодіє нашими технологіями. Ці наміри проявилися ще в лютому 2015 року. Тоді «Мотор Січ» та китайська сторона уклали Меморандум про співробітництво з метою створення заводу із виробництва авіаційних двигунів у місті Чунцин (КНР). Торік навесні, аби, вочевидь, закріпити співпрацю, «Мотор Січ» отримав позику в розмірі $100 млн від фірми з Віргінських Островів.

А це вже величезний привід бити на сполох. Адже сьогодні «Мотор Січ» — виконавець великого держоборонзамовлення з ремонту та модернізації авіаційної техніки, яка має неоціненне значення для економіки та обороноздатності нашої країни.

Сам же В’ячеслав Богуслаєв інформацію про продаж акцій підприємства не підтвердив і не спростував. Мовляв, він громадянин України, стежить за київською біржею, а контрольним пакетом узагалі-то володіла компанія Dragon Capital, у якої й варто запитувати. Це, нагадаємо, велика інвестиційна компанія зі штаб-квартирою у Києві, яка тісно співпрацює з американським мільярдером Д. Соросом. Але й у Dragon Capitaситуацію навколо «Мотор Січі» не прокоментували.

Однак коли копнути глибше, то «білих плям» у цій історії виявляється ще більше. Річ у тому, що співпраця заводу з китайцями не була несподіванкою. Більше того, вона всіляко заохочувалася владою. Зокрема, віце-прем’єр-міністр Степан Кубів навесні нинішнього року гордо поінформував журналістів про початок спільного виробництва та обслуговування авіадвигунів у Китайській Народній Республіці (ця країна збиралась інвестувати 250 млн дол. у запорізьке підприємство). Тоді це назвали навіть «перемогою». Як очікувалося, таким чином буде компенсовано збитки від втрати значної частини російського ринку і підприємство дістане величезний стимул для розвитку. На запитання журналістів щодо можливості копіювання технологій китайською стороною представники «Мотор Січі» заспокоювали, мовляв, із цим розбереться юридична служба. С. Кубів обіцяв уже незабаром показати перший двигун, зібраний за українськими технологіями на потужностях у КНР. Та чомусь Служба безпеки вигоди від такої співпраці не оцінила...

Загалом створюється враження, що віддати до чужих рук стратегічні підприємства — це і є мета нинішньої влади. Надто на тлі кількарічного анонсування приватизаційного «цунамі». Адже, за інформацією Мінекономрозвитку та торгівлі, протягом 2017-2020 років продати мають ДАК «Ліки України», ДП «Укрліктрави», «Укрвакцина», «Електроважмаш», «Електронмаш», ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», також низку шахт і морських портів, соледобувні підприємства («Генічеський солезавод» та «Артемсіль»), «Укрбуд», ПрАТ «Авіакомпанія «Аеросвіт», ПАТ «Центренерго», низку експериментальних, проектних і науково-дослідних інститутів по всій країні та обленерго. І наведений список аж ніяк не повний...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поки грім не грянув
Читати
Оцінять нашу землю
Читати
Відшкодувати заподіяне лихо
Читати
Без техогляду в Європу зась
Читати
Служити Батьківщині
Читати
Варварство орди
Читати
Сепаратисти на свободі
Читати
Хто не встиг, ще має шанс
Читати
На варті кордону і сумління
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове