Архів
П’ятниця,
22 вересня 2017 року

№ 74 (19519)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Злочин без строку давності

НІДЕРЛАНДИ. П’ять країн підписали меморандум щодо розслідування катастрофи МН17.

Докладніше...
По праву «старшого брата»

БІЛОРУСЬ. Спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2017» оголошено закритими.

Докладніше...
Вибивають джихадистів

У СИРІЇ від «ІДІЛ» звільнили 90% території міста Ракка.

Докладніше...
Торги за розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ готова виплатити ЄС за вихід з його складу 20 млрд євро.

Докладніше...
Іспанські пристрасті

ІСПАНІЯ. Сили національної військової поліції провели обшуки і арешти в офісах регіонального уряду Каталонії.

Докладніше...
Посилюють заходи безпеки

ТУРЕЧЧИНА посилила оборону власних кордонів із Сирією.

Докладніше...
Репатріація афганців

НІМЕЧЧИНА поновила примусову депортацію афганців.

Докладніше...
Потужна руйнівна стихія

МЕКСИКА. На північному сході країни стався землетрус магнітудою 7,1.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Геополітика

Отака ціна агресії

Михайло ГУБАШ.

У Нью-Йорку продовжує роботу 72-га сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. У вівторок, 19 вересня, в штаб-квартирі ООН стартували загальнополітичні дебати за участі глав держав та урядів понад 120 країн світу. Хто і що того дня говорив про Україну?

ПРЕЗИДЕНТ Польщі Анджей Дуда у своєму виступі відзначив, що РФ протягом 10 років у Грузії та трьох — в Україні порушує такі фундаментальні принципи ООН, як непорушність кордонів, повага до суверенітету і відмова від застосування військової сили для розв’язання конфліктів. Його французький колега Емманюель Макрон заявив про необхідність домогтися від усіх сторін виконання мінських домовленостей із метою покласти край кофлікту на Донбасі.

Втім, особлива увага була прикута до виступу президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа. У своїй доповіді лідер найпотужнішої держави планети зачепив багато проблем, які непокоять людство. Зокрема, виступив із закликом до ООН припинити загрози суверенітету держав у світі та відстоювати повагу до державних кордонів, згадавши при цьому ситуацію в Україні, яка потерпає від російської агресії: «Необхідно оберігати свої країни, їх інтереси і майбутнє, потрібно запобігати загрозам суверенітету, починаючи від України й до Південнокитайського моря. Ми повинні відстоювати повагу до кордонів та культури, а також мирну взаємодію».

Найбільше ж від нього дісталося Північній Кореї, якій Д. Трамп пригрозив повним знищенням: «США мають велику силу і витримку, але якщо ми будемо змушені захищати себе чи своїх союзників, то у нас не залишиться іншого вибору, крім повного знищення Північної Кореї... США готові, охочі та спроможні. Однак, сподіваюся, у цьому не буде необхідності».

Неначе передбачаючи подібні висловлювання в бік своєї країни, офіційний представник КНДР при ООН перед початком виступу американського президента пішов із зали.

Цей демарш скопіювали і члени російської делегації. Щоправда, вони демонстративно залишили штаб-квартиру Організації, де йшли дебати, не у зв’язку з виступом Трампа, а перед початком промови його колеги з Литви Далі Грибаускайте. І не помилилися — у своєму виступі вона жорстко розкритикувала Росію за її агресивну загарбницьку політику: «Увага світу нині прикута до Північної Кореї та Сирії, але ті самі методи шантажу, знущання та агресії застосовуються Росією в Україні та вздовж східного кордону НАТО». За словами литовського лідера, російська влада вже неодноразово порушувала вимоги Організації, хоча й зобов’язана як постійний член Ради Безпеки підтримувати мир у всьому світі: «Росія порушила статут ООН, напавши на Грузію, незаконно анексувавши Крим та беручи безпосередню участь у війні на Сході України».

На переконання глави Литви, керівництво Росії ніяк не може побороти свою ненависть до Заходу. Одним із доказів цього вона назвала російсько-білоруські навчання «Захід-2017»: «Кремль зараз відпрацьовує сценарій нападу на своїх сусідів. Він готує своїх військових до наступу на Захід».

Президент Литви закликала міжнародну спільноту об’єднатися й дати відсіч глобальним агресорам: «Агресія нікого не може зробити сильнішим. Вона не може нікому принести жодної краплі поваги. Єдине, що дасть агресія, — це презирство, сором та засудження».

Не виключено, що Грибаускайте натякала на саміт G20, який восени 2014 року відбувся в Австралії. Тоді В. Путін був змушений достроково покинути Брисбен з огляду на його ігнорування і демонстративну неповагу з боку лідерів країн «двадцятки». Мабуть, саме тому і не приїхав тепер на сесію Генасамблеї ООН. Отака ціна агресії — соромно на люди показуватися.

Наступного дня Президент України Петро Порошенко виступив на засіданні Ради Безпеки ООН і виголосив промову на Генасамблеї Організації. Головна тема — розгорнути миротворчу місію блакитних шоломів на Донбасі в найкоротші терміни і посилити міжнародні зусилля із деокупації Криму.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поки грім не грянув
Читати
Оцінять нашу землю
Читати
Відшкодувати заподіяне лихо
Читати
Без техогляду в Європу зась
Читати
Служити Батьківщині
Читати
Варварство орди
Читати
Сепаратисти на свободі
Читати
Хто не встиг, ще має шанс
Читати
На варті кордону і сумління
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове