Архів
П’ятниця,
22 вересня 2017 року

№ 74 (19519)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей
  • Апетитні гарбузи

Суп-пюре

СКЛАДНИКИ: 500 г гарбуза, по морквині й цибулині, зубок часнику, 70 г волоських горіхів, 200 г підчеревка, 40 г вершкового масла, 50 мл вершків, 100 мл сухого білого вина, 300 мл води, мелена паприка, мелений білий перець, сіль за смаком.

Гарбуз очистити від шкуринки і насіння та порізати великими кубиками. Моркву також подрібнити на квадратні шматочки. Порізати цибулю і часник, а також підчеревок маленькими шматочками. Волоські горіхи очистити і подрібнити ножем або в блендері.

Цибулю з часником обсмажити в розігрітому вершковому маслі протягом 5 хвилин, додати гарбуз із морквою, перемішати і тримати на сильному вогні під кришкою, періодично помішуючи, 5 хвилин. Влити в овочі вино і готувати ще 5 хвилин. Потім додати воду, довести до кипіння і варити 5 хвилин.

Підчеревок обсмажити на сковороді до виділення жиру, покласти в нього горіхи і тримати, помішуючи, на середньому вогні 3-5 хвилин.

Перетерти гарбузовий суп на пюре. Додати вершки, сіль і спеції.

Знову поставити страву на вогонь, довести до кипіння, але не кип’ятити. У гарячий гарбузовий суп-пюре додати підчеревок і горіхи, перемішати.

Пиріг

ІНГРЕДІЄНТИ: яблука кисло-солодкі (1 кілограм), гарбуз (1-1,3 кілограма), вершкове масло (1 столова ложка), цукор (50 грамів), родзинки (50 грамів), спеції (мелена кориця, гвоздика, корінь імбиру або інші за смаком).

Гарбуз нарізати дрібними кубиками. В глибокій сковороді розтопити вершкове масло, додати спеції і прогріти їх. Покласти туди цукор і гарбуз, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні хвилин десять. Покласти в гарбузову масу неочищені (!) порізані на частини яблука і потримати на вогні ще десять хвилин. Додати сухі родзинки і остудити.

Тим часом готуємо суміш із таких складників: вершкове масло (100 грамів), борошно грубого помелу з висівками (50 грамів), цукор (50 грамів), волоські горіхи очищені (50 грамів), вівсяні пластівці (100 грамів). Розм’якшене вершкове масло змішати із цукром та борошном. В отриману масу всипати вівсяні пластівці й горіхи, ще раз гарненько перемішати. Поставити суміш у холод хоча б на півгодини, але бажано на довше.

Гарбузово-яблучну масу викласти в глибоку форму для запікання, щедро змащену вершковим маслом. Зверху рівномірно розкласти шар горіхово-вівсяної суміші.

Випікати у добре розігрітій духовці (180 градусів) до утворення красивої скоринки на горішках і пластівцях. До столу подавати охолодженим, попередньо прикрасивши гілочкою м’яти, кулькою морозива або будь-якими ягодами.

Кекс

ЩОБ приготувати такий десерт, вам знадобиться: 300 г очищеного гарбуза, одне яблуко, один лимон, два яйця, дві склянки борошна, 200 г сметани, одна склянка цукру, одна склянка родзинок, 10 г розпушувача, дрібка солі, одна столова ложка цукрової пудри.

Гарбуз і яблуко очистіть і натріть на крупній тертці. Родзинки помийте і замочіть на 30 хвилин. Трохи збийте сметану з цукром. Додайте яйця, сік лимона, гарбуз, яблуко, родзинки, просіяне борошно з розпушувачем і сіллю та замісіть тісто.

Наповніть тістом змазані маслом чи маргарином форми для випікання.

Поставте гарбузово-яблучні кекси в розігріту до 180ОС духовку. Випікайте кекси протягом 35-40 хвилин.

Готові вироби посипте цукровою пудрою.

Версія для друку          До списку статтей

ПРОМАЙНУЛО літечко, щедро обдарувавши землю своїми плодами. Вже й зима не за горами. Тож українці, не гаючи часу, порають городи, збирають урожай, що надбало літо. Втім, відомо, мало виростити і зібрати врожай, важливо його зберегти. Наші господині вже можуть похвалитися навареними-накрученими вареннями, компотами, джемами. Проте варто зберігати фрукти, зокрема яблука, у свіжому вигляді. Адже від теплової обробки багато корисних речовин у них руйнується. Поділимось деякими порадами щодо їх зберігання.

На продовження теми винограду розкажемо, як і які саме добрива слід вносити. Все залежить від того, на яких ґрунтах розташований ваш виноградник.

Повіяло холодом, і вже чутно в транспорті, на роботі чи дорозі: кахи-кахи, сьорб-сьорб. І що в такому разі робили наші бабусі? Так, напоювали внуків настоєм шипшини. А чи вміємо ми правильно її сушити? Якщо знали і забули, наш куточок радо допоможе надолужити. Знаємо ж бо, яка це унікальна ягода, панацея від багатьох хвороб і головне — джерело вітаміну С. На жаль, свіжі ягоди зберігаються недовго, тому їх слід сушити чи заморожувати.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове