Архів
П’ятниця,
22 вересня 2017 року

№ 74 (19519)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Головний помічник садівника — секатор

ДЕРЕВА та чагарники вимагають регулярного і правильного догляду. Крім того, що їх потрібно періодично поливати та проводити заходи захисту від хвороб та шкідників, доводиться ще формувати крону, видаляти пошкоджені гілки та підстригати.

Для цього необхідно мати гарний інструмент, зокрема секатор і сучкоріз, а також садову пилку, точильний камінь (брусок), стамеску для зачищення ран.

Ріжучі садові інструменти різняться своєю конструкцією.

Секатор із ковадлом — це міцний ріжучий інструмент, розрахований на різання сухих гілок. Для формування крони дерева застосовувати цей інструмент не варто, тому що він може пошкодити його живі тканини.

Секатором з одним лезом в основному обрізають молоді гілки. Одна частина надійно підтримує гілку, а лезо акуратно її перерізає. Таким чином удається уникнути пошкоджень.

Основна відмінність сучкоріза від секатора — довжина ручок. Він призначений для різання розташованих високо гілок. Товщина гілки для сучкоріза особливого значення не має, він впорається і з тонким пагоном, і з гілкою середньої товщини.

Секатор-ножиці підходить для обрізки м’яких, а не здерев’янілих частин рослин. Ним не варто різати живу тканину, тому що інструмент віджимає її частину на зрізі. Такими ножицями часто користуються виноградарі для проріджування грон та видалення звідти ушкоджених ягід.

Вибираючи секатор, варто придивитися до матеріалу, з якого він зроблений. М’які ріжучі елементи швидко затупляться і шкодитимуть рослині. Але і зайва твердість сталі теж не підходить, тому що такі леза можуть пошкоджуватись іржею, відтак постане необхідність заміни інструмента. Об’єктивно найбільш відповідний матеріал — це загартована сталь, покрита тоненькою плівкою тефлону. Таке додаткове покриття захищає ріжучі елементи від зовнішніх негативних впливів.

Для перевірки інструмента можна розрізати ним картон або щільний папір. Чіткий і рівний зріз свідчить про якість секатора. Також важливо, з чого зроблені ручки. Так звані бюджетні варіанти зазвичай мають ручки з пофарбованого металу або пластмаси. Металевими ручками працювати незручно через зайву вагу і його тиск на руку — в садівника швидше втомлюватимуться руки і можуть з’являтися мозолі. Недоброякісні пластмасові ручки часто крихкі й недовговічні.

Як підготувати секатор до роботи?

Новий чи надто затуплений інструмент для ґрунтовного заточування варто розібрати. Брусок рухають круговими рухами по лезу доти, доки не зникнуть вищерблення і завали на жалу ріжучої пластини. Після крупнозернистого бруска чи точильного каменя потрібно поправити секатор на дрібнозернистому бруску. Під час заточування брусок потрібно час од часу змочувати водою, щоб видалити карборундову чи графітову масу і залізні ошурки. Наприкінці заточування належить кількома рухами бруска зняти завал, що утворився на протилежному боці жала леза. Необхідно також злегка заточити крайку протирізальної пластини.

Після заточування і збірки перевіряють правильність дії секатора. Для цього, повільно закриваючи його, перевіряють зазор між клинками, чи нормально діє пружина. Якщо секатор відлагоджений добре, то є тільки дві точки дотику ріжучого леза з протирізальною пластиною: одна біля шарнірного зчленування, друга — у вершині кута, де стикаються леза. Якщо останні не стикаються у вершині цього кута, значить, погано затягнута гайка, якщо вони рухаються туго — гайку перетягли. Аби не помилитись, гайку потрібно затягувати при закритому секаторі, а потім, закриваючи і відкриваючи, трішки підрегулювати.

При періодичних правках секатора під час роботи розбирати його не варто. Потрібно тільки відкрити його і підточити спершу крупнозернистим бруском, а потім дрібнозернистим.

Версія для друку          До списку статтей

ПРОМАЙНУЛО літечко, щедро обдарувавши землю своїми плодами. Вже й зима не за горами. Тож українці, не гаючи часу, порають городи, збирають урожай, що надбало літо. Втім, відомо, мало виростити і зібрати врожай, важливо його зберегти. Наші господині вже можуть похвалитися навареними-накрученими вареннями, компотами, джемами. Проте варто зберігати фрукти, зокрема яблука, у свіжому вигляді. Адже від теплової обробки багато корисних речовин у них руйнується. Поділимось деякими порадами щодо їх зберігання.

На продовження теми винограду розкажемо, як і які саме добрива слід вносити. Все залежить від того, на яких ґрунтах розташований ваш виноградник.

Повіяло холодом, і вже чутно в транспорті, на роботі чи дорозі: кахи-кахи, сьорб-сьорб. І що в такому разі робили наші бабусі? Так, напоювали внуків настоєм шипшини. А чи вміємо ми правильно її сушити? Якщо знали і забули, наш куточок радо допоможе надолужити. Знаємо ж бо, яка це унікальна ягода, панацея від багатьох хвороб і головне — джерело вітаміну С. На жаль, свіжі ягоди зберігаються недовго, тому їх слід сушити чи заморожувати.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове