Архів
П’ятниця,
22 вересня 2017 року

№ 74 (19519)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Жоржини в саду

СЕРЕД осіннього квіткового розмаїття жоржини займають чи не найпочесніше місце. Вони привабливі як на обійсті, так і в зрізаних букетах.

Жоржини невибагливі, добре ростуть практично на будь-якому ґрунті, крім слабокислого, мають дуже міцне коріння. Не люблять заболочених місць: ґрунт має бути легким і добре пропускати воду. Але є, так би мовити, одне слабке місце: дуже бояться морозу. Тому, щоб якомога довше радіти красі різноколірних куль, жоржини на зиму треба викопувати. Робити це належить лише після того, як рослина повністю відцвіте і скине всі квітконоси.

Безпосередньо перед викопуванням зріжте секатором стебло. Відступивши від отриманого пенька в кожний бік по 25-30 см, окресліть на землі квадрат. По черзі встроміть лопату на всю глибину металевого леза в три сторони квадрата. Потім заглибіть лопату з четвертого боку і, повільно вивертаючи коренебульби разом із грудкою землі, натисніть на держак.

Вільною рукою підхопіть рослину, не даючи землі обсипатись. Особливо складно викопувати сорти з тонкими звивистими пелюстками суцвіть. У них зазвичай від стебла відходить кілька тонких, але не дуже довгих коренебульб. Важливо не допустити надламування їх шийок.

Жоржини хризантемоподібних сортів слід зберігати в ящику, засипавши землею. А коренебульби звичайних сортів помістіть разом із земляною грудкою у поліетиленовий пакет і, не закриваючи його, залиште підсушитися. Коли волога вже не буде відчуватися рукою, зав’яжіть пакет і приберіть в льох. Звільняйте жоржини від грудки землі тільки перед висадженням у садку навесні. Іноді трапляється, що бульба під час зберігання підгнила, а біля шийки з брунькою при зачищенні виявляється шматочок, чистий від гнилі. В цьому разі можна спробувати врятувати рослину. Відріжте здорову частину бульби з брунькою і трохи підсушіть на повітрі. Заповніть наполовину квітковий горщик землею, а зверху насипте річковий пісок і посадіть відрізок бульби. Згодом саджанець можна пересадити в горідчик.

Версія для друку          До списку статтей

ПРОМАЙНУЛО літечко, щедро обдарувавши землю своїми плодами. Вже й зима не за горами. Тож українці, не гаючи часу, порають городи, збирають урожай, що надбало літо. Втім, відомо, мало виростити і зібрати врожай, важливо його зберегти. Наші господині вже можуть похвалитися навареними-накрученими вареннями, компотами, джемами. Проте варто зберігати фрукти, зокрема яблука, у свіжому вигляді. Адже від теплової обробки багато корисних речовин у них руйнується. Поділимось деякими порадами щодо їх зберігання.

На продовження теми винограду розкажемо, як і які саме добрива слід вносити. Все залежить від того, на яких ґрунтах розташований ваш виноградник.

Повіяло холодом, і вже чутно в транспорті, на роботі чи дорозі: кахи-кахи, сьорб-сьорб. І що в такому разі робили наші бабусі? Так, напоювали внуків настоєм шипшини. А чи вміємо ми правильно її сушити? Якщо знали і забули, наш куточок радо допоможе надолужити. Знаємо ж бо, яка це унікальна ягода, панацея від багатьох хвороб і головне — джерело вітаміну С. На жаль, свіжі ягоди зберігаються недовго, тому їх слід сушити чи заморожувати.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове