Вівторок, 19 вересня 2017 року № 73 (19518)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19518/print.php?n=36789

  • До уваги батьків 

Симптоми, як при застуді

Ольга ЧУДІНОВА, епідеміолог.


Ще вчора дитина була здорова, а нині млява, вередлива, з’явився нежить і горлечко червоне, як при катарі. Аж раптом у малечі підвищується температура, надокучає сильний біль голови, дитину нудить.


НЕ ДИВУЙТЕСЯ, якщо лікар, зважаючи на ці симптоми, запідозрить менінгіт — запалення оболонок головного мозку. І скаже: «Мерщій до лікарні!». Найчастіше о цій порі року причиною розвитку менінгіту є ентеровіруси.

Це збудни­ки, подібні до тих, що викли­кають ГРВІ, тому на першо­му етапі й симптоми (як-от нежить, катаральні явища у горлі) нагадують відносно легке захворювання. Водно­час якщо ГРВІ, як правило, триває не більше тижня і не супроводжується ускладнен­нями, то спричинений віру­сами серозний менінгіт дуже підступний і небезпечний саме з огляду на можливі важкі наслідки.

У хворого (а це здебільш діти віком до 14 років, їх імун­на система дуже чутлива до ентеровірусів) підвищується температура (часто до макси­мальних позначок). Дитині надокучає сильний головний біль, біль в очах, що підсилю­ється при їх русі, різкому шумі, яскравому світлі. Хво­рого нудить, йому надокучає повторна блювота, що не дає полегшення. Також на шкірі може з’явитися висип.

Характерним для цієї хво­роби симптомом є напру­ження м’язів потиличної ді­лянки (це наслідок спрово­кованого запаленням по­дразнення нервових корін­ців) — на таку ознаку досвід­чений лікар обов’язково зве­рне увагу. Є й інші характерні саме для серозного менінгі­ту так звані менінгеальні симптоми.

Пункція спинномоз­кової рідини допоможе остаточно визначитися з діагнозом. І чим швидше це зробити, тим дієвішим буде відповідне лікування (воно провадиться в умовах стаці­онару, адже хворий повинен бути під постійним медичним контролем), тим скоріше зменшиться ризик небезпечних для життя і здо­ров’я ускладнень (як-от на­бряк мозку).

Як же заражаються ентеровірусами, що провокують менінгіт? Варто одній зараженій особі чи вірусоносієві у ко­лективі кілька разів кашля­нути — і повітря вже небезпечне. Також «підхопити» хворобу можна у басейні, під час купання у річці чи озері, через брудні руки...

Саме тому важливим у про­філактиці цієї недуги є до­тримання звичних санітарно-гігієнічних норм, як-от миття рук з милом (після ту­алету, перед їдою), обов’яз­кове миття фруктів, овочів тощо.