Вівторок, 19 вересня 2017 року № 73 (19518)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19518/print.php?n=36786

  • Варто пам’ятати

Якщо «зірвали спину»

Олександр КОЩАВКА,

реабілітолог.

Різкий та раптовий біль у попереку, після чого неможливо розігнутися чи зігнутися, — знайомий багатьом господарям під час збору врожаю, коли доводиться натруджувати спину, зокрема копаючи картоплю та носячи важелезні мішки чи ящики з овочами та фруктами.

Популярні народні вирази «зірвав спину» або «схопив простріл» добре відомі й звичайним перехожим, що можуть, оступившись, невдало стати на ногу, й спортсменам, що рвучко роблять силові вправи при піднятті штанги.

ПРИЧИНОЮ появи цього нестерпного болю є зміщення хребців у попереку та нижній частині хребта, яке трапляється у разі невдалого підняття важких речей чи надмірних фізичних навантажень. Як наслідок, відбувається защемлення й запалення нервів, що проходять у міжхребцевих отворах, та рефлекторне перенапруження м’язів спини, що супроводжується різким пульсивним болем, який може тривати досить довгий час.

Як же допомогти собі за такої неприємної ситуації? Звісно ж, враховуючи неймовірний біль під час виникнення подібного защемлення, я рекомендував би невідкладно звернутися по медичну допомогу та вправити хребці спини.

Та у випадках, коли це складно зробити одразу, пропоную застосувати перевірену роками «першу допомогу» за таких станів, що в разі правильного застосування має значно полегшити стан людини.

Передусім за появи болю у жодному разі не можна доробляти розпочаті важкі роботи. Інакше ризикуєте погіршити й без того болісні відчуття. Варто виконати кілька вправ.

Позиція перша якнайліпше впливає на усунення проблем у першому-п’ятому поперекових хребцях, які найчастіше бувають уражені в разі «зриву» спини.

Тож стаємо навкарачки під кутом нахилу понад 90 градусів. При цьому руки ставимо на підлогу не одразу навпроти плечей, а трішки нижче. Далі починаємо дуже повільно потроху відхилятися тазом назад. У міру нахилу навантажуємо нижче розміщені хребці — від 5-го до 1-го.

У цьому процесі важливо дослуховуватися до своїх відчуттів: ми можемо не лише знайти зручну позу, коли біль буде найменший, а й визначити проблемний нервовий корінчик біля хребця, який постраждав від перенавантажень. Наприклад, якщо ви за больовими відчуттями виявили, що це четвертий чи третій хребець, зафіксуйте положення під цим кутом нахилу й починайте рухати спиною вліво та вправо, визначаючи, де больова чутливість найменша. Коли визначите це найкомфортніше місце, постійте так кілька хвилин. Це допоможе зняти біль і покращити стан, але після того варто щонайшвидше піти на прийом до остеопата.

Позиція друга — це один із найпростіших варіантів полегшення болю в попереку в домашніх умовах. Лягаємо спиною на підлогу чи будь-яку іншу тверду поверхню, ноги закидаємо вище, можна на стілець. Розслабляємося й лежимо до поліпшення стану.

Завдяки цій позі послаблюється тиск на поперек, оскільки нівелюється поперековий лордоз і хребці вишиковуються в одну лінію, відповідно зменшуємо тиск на затиснутий нервовий корінець хребця.

Позиція третя корисна як профілактика захворювань усього хребта в здорових людей, вона ж допоможе зняти больовий синдром та поставити на місце зрушений хребець.

Для цього слід лягти спиною на тверду поверхню, зводимо ноги разом та згинаємо їх у колінах, ставимо ступнями на підлогу приблизно під кутом 75-90 градусів. Шукаємо зручне положення та повертаємо максимально коліна вліво й затримуємо на 20-40 секунд, а потім так само — вправо. При цьому плечі, лопатки намагаємося не відривати від підлоги, руки рівні, розведені врізнобіч, теж притискуємо їх до підлоги. Тут є один важливий момент: що вище під кутом піднімаєте зігнуті гомілки, то більша дія на нижній поперековий відділ. Що нижчий кут під час поворотів зігнутих колін, то більша дія на хребці грудного відділу. Не намагайтеся неодмінно дістати колінами підлоги — достатньо робити це в міру своїх сил.