Вівторок, 19 вересня 2017 року № 73 (19518)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19518/print.php?n=36783

  • Застереження

Щось гірчить

Максим ЗАК,

гастроентеролог.

Гіркота в роті — досить неприємний симптом. Коли таке відчуття докучає після їди чи вживання ліків, зрештою, після того, як перебрали зі спиртним, — це якось зрозуміло. А от коли щоранку? Чого б це? Дехто вже так звикає до тієї гіркоти, що не зважає на неї.

ЗДЕБІЛЬШОГО вона сигналізує про проблеми із жовчним міхуром. Цей орган виконує функцію виведення жовчі з міхура для перетравлення їжі. Відчуття гіркоти означає, що в цьому процесі з’явився збій. Якщо тривалий час із міхура повністю не виводитиметься жовч, у перспективі це зумовить проблеми зі стравоходом і порушить сам процес травлення. І не має значення, коли людина відчуває неприємний присмак у роті: вранці, ввечері, постійно чи навіть уночі під час сну.

Гіркота в роті може ще сигналізувати про проблеми з печінкою. А якщо неприємний присмак супроводжується болем у правому боці — це може бути симптомом цирозу або гепатиту. Але в такому разі можливі й нудота, неприємний запах із рота і біль у шлунку. Також гіркоту спричинює погана гігієна ротової порожнини.

Найчастіше така неприємність буває у людей, які регулярно вживають спиртне, при тому заїдаючи його чимсь на кшталт смажених горішків, чипсів, курять. Також гіркоту в роті часто відчувають вагітні жінки. Втім, тоді це річ тимчасова, пов’язана з тим, що в організмі відбуваються певні фізіологічні зміни.

Щоб позбутися цього відчуття, треба споживати менше м’ясної їжі й більше овочів та фруктів, тоді травна система зазнає меншого навантаження. Варто полюбити чай із ромашки та інших трав. Та все це діятиме тільки тимчасово. Гіркота в роті — сигнал серйозної проблеми. І якщо її не виявити та не усунути, цей симптом сам по собі не зникне.