Вівторок, 19 вересня 2017 року № 73 (19518)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19518/print.php?n=36782

  • Розповідає лікар

Читання заспокоїть

Інна Квартальна,

сімейний лікар.

Якщо ви відчуваєте, що стрес стає нормою повсякденного життя, вам обов’язково потрібно переключитися на читання цікавої книжки. Згідно з сучасними дослідженнями, це знижує відчуття тривоги та допомагає тілу розслабитися.

2014-ГО дослідники з Pew Research Center встановили, що кожен четвертий дорослий американець попереднього року не прочитав жодної книжки.

Що стосується українців, то за останні роки (з 2010-го по 2016-й) кількість любителів почитати зменшилася: у віковій категорії 45-65 років на 7,4 відсотка, а серед молоді — на 6,8 відсотка. Про це свідчать результати дослідження маркетингової компанії «TNS», яка опитала понад 50 тисяч людей віком від 12 до 65 років. Згідно з їхнім дослідженням, 2016-го кількість людей, які взагалі не читають, становила 42 відсотки.

Однак ті, хто читає, можуть похвалитися кращою пам’яттю й високими розумовими здібностями на всіх етапах життя. Крім цього, вони краще виступають перед публікою, продуктивніше мислять і, відповідно до деяких досліджень, у цілому кращі за інших.

Стосовно звички читати перед сном варто зазначити, що вона допомагає боротися з безсонням: дослідження, проведене 2009 року в Університеті Сассекса, показало, що шість хвилин читання знижують відчуття стресу на 68 відсотків (тобто така звичка розслабляє ліпше, ніж музика чи чашка чаю). Читання допомагає очистити свідомість і підготувати тіло до сну. За словами психолога та автора доктора Девіда Льюїса, книжка — це щось «більше, ніж просто відволікання, вона допомагає активно залучати уяву», а це своєю чергою «змушує нас змінити стан свідомості».

І не важливо, яку книгу ви оберете — художню літературу чи наукову, головне, щоб сам процес читання вас захопив.

Бо якщо свідомість залучена у світ, побудований зі слів, напруження зникає й тіло розслабляється, прокладаючи шлях до сну.