Вівторок, 19 вересня 2017 року № 73 (19518)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19518/print.php?n=36781

  • На прийомі у спеціаліста

Нерв защемило

Микола ЮРЧИШИН.

Різкий біль пронизав ногу — від поперека до кінчиків пальців. Відчуття заніміння не минало кілька хвилин, а тоді вже попустило. «Що це?» — запитуєте себе. Адже нічого подібного раніше не траплялося.

— ЦЕ ЗАТИСНЕННЯ сідничного нерва — ішіас, — пояснює завідувач другого неврологічного відділення Київської обласної клінічної лікарні лікар вищої категорії, заслужений лікар України Олексій Васильович ПОПОВ. — Лікування цієї недуги (до речі, чи не найпоширенішого неврологічного порушення) має починатися з точної діагностики та визначення причини захворювання. Сідничний нерв — один із найбільших у тілі людини. Він починається з ділянки попереково-крижового сплетіння і, поступово розгалужуючись, спускається по нозі, іннервуючи м’язи нижньої кінцівки й поперекової ділянки (тобто зв’язуючись з ними нервовими волокнами). Залежно від того, на якій ділянці сталося защемлення, та від ступеня ураження нервової тканини симптоми хвороби можуть змінюватись від поколювання в пальцях ніг до нестерпного болю в попереку й неможливості самостійно рухатись.

Що може викликати защемлення і запалення сідничного нерва? За словами О. Попова, це грижа хребта у поперековому відділі — при зміщенні хребців або грижі міжхребцевих дисків (одне з ускладнень). Ішіас може виникнути й унаслідок остеохондрозу — руйнування міжхребцевих дисків, що призводить до зміщення хребців і ущемлення нервових закінчень. Через постійне навантаження на поперековий відділ саме остеохондроз найчастіше зумовлює ущемлення сідничного нерва. Здебільшого остеохондроз хребта є чи не найпоширенішою причиною болю у спині, розвитку протрузій (початкова стадія формування міжхребцевих гриж) та защемлення згаданого нерва.

Фізичні навантаження, підняття важких предметів, перенапруження м’язів хребта, а також його травми (вивихи, підвивихи хребців, їх зміщення унаслідок ударів або падіння) часто є причиною защемлення.

Досить часто недугу провокують новоутворення в хребетному стовпі або стиснення нерва абсцесом (запаленням), тромбом у поперековій ділянці. Інколи в останні місяці вагітності під вагою плода може статися защемлення сідничного нерва.

— Симптоми ішіасу залежать від ступеня ураження й защемлення нервових волокон, — продовжує Олексій Васильович. — Також на вияв больових відчуттів упливає наявність або відсутність гриж хребта, величина протрузій і низка інших чинників. Зазвичай у хворих з’являється біль у попереку: ріжучий або тягнучий, різної інтенсивності, може виникати лише при ходьбі чи різних рухах або ж бути настільки сильним, що хворий втрачає можливість не лише пересуватись, а й стояти. Біль найчастіше однобічний: поширюється від поперека вниз по нозі, віддає у сідницю, зачіпає всю ногу чи тільки її частину. Больові відчуття можуть бути постійні або уражати несподівано різким штриканням при русі чи й у стані спокою. Через порушення роботи м’язів кінцівки з’являються слабкість у ногах, заніміння, пече у попереку. Крім того, може порушуватись хода, «пробігати» сироти по шкірі, поколювати в пальцях ніг. Будь-який із цих симптомів свідчить про защемлення нерва у попереку. Такий стан потребує лікування. Терпіти біль немає сенсу, оскільки защемлення не мине саме по собі. Якщо навіть біль ущухне, негативний процес триватиме.

— Для полегшення стану пацієнта застосовують протизапальні та анальгетичні (знеболювальні) препарати, — зазначив лікар. — При сильних болях призначають внутрішньом’язово анальгетики й кортикостероїди.

Втім, головне лікування має полягати у впливі на причину захворювання. При грижі, зміщенні хребцевих дисків, остеохондрозі необхідно поставити хребці на місце, зняти м’язову напруженість і звільнити затиснений нерв. За потреби (наприклад, при грижі диска) проводять хірургічне втручання. Також необхідні фізіотерапевтичні процедури — масаж, водолікування, УВЧ, електрофорез і парафінотерапія. Ці методи дають змогу ефективно ліквідувати запалення, зменшити набряк, поліпшити кровообіг уражених ділянок. При лікуванні в спеціалізованих клініках із професійними лікарями може бути ефект і від методів східної медицини. Це, зокрема, точковий масаж, голковколювання, стоунтерапія, вакуумний масаж, фітолікування, гірудотерапія. Такими способами можливо швидко поставити хворого на ноги на перших стадіях захворювання. А от у задавнених випадках для отримання належного ефекту слід пройти кілька курсів лікування.

Насамкінець О. Попов наголосив, що для повноцінного відновлення функцій кінцівок, посилення кровообігу й тренування м’язів потрібна проста гімнастика. Найкорисніші вправи при защемленні сідничного нерва — «велосипед», ходьба на сідницях, напівприсідання й вертіння стегнами. Для профілактики рецидиву захворювання рекомендується спати на твердій поверхні, уникати переохолоджень і навантажень на хребет, не піднімати важкого, не робити різких рухів. Крім того, необхідно дотримуватись режиму харчування і зміцнювати вправами м’язи спини та хребта.