Вівторок, 19 вересня 2017 року № 73 (19518)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19518/print.php?n=36769

  • Допекло

«Не віддасте — відберемо!»

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

ЯКЩО у людей віднімають останнє, то боятися їм нічого. Приблизно так сформулювали свої настрої мешканці села Писарівка Вінницького району. Люди спантеличені й обурені: одним розчерком пера у них відібрали останніх 15 гектарів вільної землі з резервного запасу й передали… невідомим людям!

Звернення та скарги селян полетіли в усі інстанції. Люди пишуть: «15 гектарів площі колишнього садка віддали у приватну власність. Це остання земля, котра могла б бути роздана нашим молодим сім’ям, учасникам АТО, іншим мешканцям села під будівництво чи ведення особистого селянського господарства. Але у нас ніхто навіть не запитав, чи згодні ми віддати землю. Просто відібрали! Ми вже маємо приклад такої «прихватизації» у сусідньому селі Щітки. Там 12 гектарів землі за межами села вже навіть встигли перепродати.

Просимо місцеву владу скасувати всі розпорядження і заблокувати оформлення документів на цю землю. Інакше будемо змушені вдаватися до радикальних дій, аби ця проблема набула розголосу і всі люди побачили, яке свавілля чиниться у нашому районі. Можливо, тоді нас нарешті почують і чиновники не забиратимуть останній шматок землі».

Під цим зверненням поставили підписи понад півтори сотні жителів села. Ситуація загрожує перетворитися на ще одну «гарячу точку» протистояння між владою та людьми.

Депутат сільської ради, голова бюджетної комісії Петро Орел стверджує, що люди більше не піддадуться на вмовляння. «Досить того, що в Щітках землю відібрали, а історичним площам змінили призначення й перепродали підставним особам, котрі цієї землі навіть в очі не бачили, — передає суспільні настрої П. Орел. — Адже дійде до того, що і в Писарівці не буде де людей ховати й постане така ж проблема, як нині у Вінниці у мікрорайоні Сабарів, де вже місяць мешканці противляться чиновникам через облаштування нового кладовища».

Сьогодні селяни чекають розумних і виважених кроків від влади. Але завтра, якщо вона їх не почує, готові перекривати автомобільну трасу.