П’ятниця, 15 вересня 2017 року № 72 (19517)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19517/print.php?n=36761

  • З роси й води!

Ветеран педагогічної праці

Ольга ЗБРИЗЬКА.

м. Черкаси.

ДНЯМИ відзначив своє 80-річчя наш дорогий батько і педагог від Бога Іван Васильович Яхно. Родом він із мальовничої Полтавщини, але все подальше життя прожив на Черкащині. Тут закінчив педагогічний інститут, створив сім’ю. Іван Васильович працював учителем англійської мови, Раїса Іванівна викладала німецьку. Керівництво освіти Шполянського району запримітило енергійного, беручкого до роботи фахівця, і невдовзі Івана Васильовича призначили директором Матусівської СШ №1. На цій посаді він пропрацював 28 років, аж до виходу на заслужений відпочинок.

На плечі молодого директора лягло будівництво нової школи та її облаштування. Завдяки ентузіазму І. В. Яхна й роботі всього педколективу навчальний заклад став одним із найкращих в області. Переймати досвід матусівських учителів приїздили колеги не лише з України, а й інших куточків СРСР. За сумлінну багаторічну працю Іван Васильович нагороджений орденом Дружби народів, медаллю А. С. Макаренка, знаком «Відмінник освіти СРСР», має звання «Ветеран педагогічної праці».

Село Матусів стало йому рідним. Вийшовши на заслужений відпочинок, Іван Васильович займається краєзнавчою діяльністю. Наслідком його дослідницької праці стали книги «Сторінки з історії села Матусів», «Журба і радість у долях наших», «Легенди і пейзажі села Матусів», «На перехрестях доріг». Многая літа тобі, батьку. Подальших успіхів у дослідницькій роботі, щастя, достатку, миру і міцного козацького здоров’я.