Вівторок, 12 вересня 2017 року № 71 (19516)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19516/print.php?n=36699

  • Неоголошена війна

Сумна доля зрадників

Михайло ВЕДМІДЬ.

У НЕДІЛЮ, 10 вересня, бойовики 51 раз відкривали вогонь по позиціях ЗСУ — це максимальна кількість з моменту оголошення «шкільного» перемир’я. У прес-центрі штабу Антитерористичної операції повідомили, що у випадках прямої загрози життю наших військових вони декілька разів відкривали вогонь у відповідь. «Якщо раніше ворог у більшості провокацій застосовував легке стрілецьке озброєння, то останнім часом ми все частіше фіксуємо роботу мінометів різних калібрів. Також збільшується активність противника на Луганському напрямку, який раніше був відносно спокійним», — йдеться у повідомленні штабу від 11 вересня.

На жаль, протягом минулого тижня двоє наших бійців загинули, ще семеро дістали поранень. Серед убитих — 23-річний Максим Кривиденко. Він був активним учасником Революції гідності. Навесні 2014 року разом із активістами намагався не допустити незаконного референдуму в Криму, тоді його схопили представники ФСБ та катували. Проте хлопець не злякався. Вже у квітні 2014-го пішов воювати на Донбас. Після демобілізації він підписав контракт і в складі 2-ї роти 18-го батальйону з літа 2017 року захищав Україну біля Красногорівки. Там і поклав голову 10 вересня внаслідок ворожого мінометного обстрілу...

Глава «ДНР» Олександр Захарченко в інтерв’ю одному з пропагандистських російських телеканалів прокоментував закон про деокупацію та реінтеграцію ОРДЛО. На думку лідера бойовиків, впровадження в життя цього закону може призвести до гуманітарної трагедії на Донбасі: «Деокупація цих територій передбачає смерть усіх, хто голосував на референдумі, голосував за мене, за «народний совєт». Закон у такому руслі — це пряме оголошення геноциду на цій території».

Тим часом у самій «народній республіці» під домашній арешт запроторили «міністра МВС ДНР» Олексія Дикого. Разом із ним затримано людей з його команди. Нагадаємо: до переходу на бік бойовиків О. Дикий очолював у Донецьку обласне УБОЗ. У травні-червні 2014 року він, порушивши присягу, разом з представниками «ДНР» брав участь у захопленні адміністративних будівель. Надалі тісно співпрацював із Захарченком під час «віджиму» чужого майна і бізнесу. В Україні «міністра» заочно засуджено до 12 років позбавлення волі. Отака-от доля зрадника: і там, і тут — «сидіти». Це якщо залишиться живим.