П’ятниця, 8 вересня 2017 року № 70 (19515)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19515/print.php?n=36680

Знезараження Ґрунту без хімії

«Маємо дві теплиці, тому є можливість щороку змінювати в них культури. Чи достатньо цього, щоб на рослинах не з’являлися хвороби? Як можна оздоровити ґрунт у теплиці, не вдаючись до «хімії»?» — запитує Олексій Добрий із Золотоноші, що на Черкащині.

ЩОРІЧНО змінювати культури у теплиці дуже корисно для збереження родючості ґрунту, але цього не достатньо, аби убезпечити його від хвороботворних мікробів і бактерій. Останні потрапляють у теплицю з насінням, розсадою, одягом і взуттям людей, розмножуються, накопичуються в землі та на конструкціях... Тому ґрунт необхідно оздоровлювати, а раз на два-три роки бажано повністю міняти.

Заходи з чищення і оздоровлення землесуміші в теплиці найкраще проводити восени, після збирання врожаю. Якщо ви категорично проти застосування хімічних методів боротьби зі шкідниками рослин, то намагайтеся частіше це робити. Необхідно зняти шар старого ґрунту глибиною від 15 до 25 сантиметрів і замінити його приготовленою сумішшю з піску, торфу, перегною, вапна та добрив. Процес підготовки трудомісткий, але діло того варте.

Боротись із хворобами та шкідниками можна термічним і біологічним способами, але ефективність їх порівняно з хімічним нижче на 20-30%.

Термічний метод знезараження ґрунту — це вплив високих і низьких температур. У лютому-березні землю в теплиці можна вкрити шаром снігу завтовшки 10-20 сантиметрів: холод убиває до 50% бактерій.

Дієвішим буде пропарювання ґрунту. Для цього грядки накривають плівкою і під неї подають під тиском пар, прогріваючи землю до 70ОС на глибину до 30 сантиметрів. Якщо можливості подачі пару по шлангу немає, під плівку можна залити кілька відер окропу, але після такої обробки землю треба добре просушити. Не можна допускати, щоб стикалися пропарені й непропарені ґрунти.