П’ятниця, 8 вересня 2017 року № 70 (19515)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19515/print.php?n=36679

Консервована качатина

До нас звернулася Лідія Григорівна Гоницька із с. Соснівки Макарівського району Київщини з проханням розповісти про заготівлю на зиму качатини. Жінка утримує чимале пташине стадо й, певна річ, частину м’яса хотіла б закрутити в банки.

ОТЖЕ, для однієї тушки птиці вам знадобиться: перець чорний горошком — 6 шт., лавровий листок — 2 шт., спеції за смаком.

Обпатрану тушку промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на досить дрібні шматки. Потім на дно заздалегідь простерилізованих банок кладемо лавровий лист і перець. Шматочки м’яса підсолюємо, розкладаємо по банках і заливаємо водою. Горлечко слоїків щільно закриваємо харчовою фольгою, ставимо їх у глибоку каструлю, яку поміщаємо в холодну духовку. Затим виставляємо температуру 180 градусів і тушкуємо качку три години. Після цього, не гаючи часу, закочуємо банки кришками і перевертаємо догори дном. Укутуємо до повного остигання.

Ще один рецепт консервованої качатини. Інгредієнти: качка — 1 шт., перець чорний горошком — 6 шт., лавровий лист — 2 шт., морква — 1 шт., цибуля — 1 шт., свіжа петрушка — невеличкий пучок, спеції.

Качачу тушку обробляємо, відокремлюємо м’ясо від кісток, зокрема й ребер, і нарізаємо на невеликі шматки. Потім перекладаємо їх у каструлю і заливаємо водою так, щоб вона покривала м’ясо приблизно на сантиметр. Після закипання акуратно знімаємо з поверхні піну, кладемо перець-горошок, трохи петрушки, очищені цибулину і морквину. Варимо на малому вогні протягом 3,5 — 4 годин. Коли м’ясо стане м’яким, солимо, кидаємо лавровий листок і варимо ще 20 хв., відтак лаврушку викидаємо. Наприкінці приготування бульйону має залишитися нарівні з качатиною. Не вимикаючи плити, обережно дістаємо шматочки і розкладаємо по банках, заливаємо до країв бульйоном. Потім герметично закочуємо кришками, перевертаємо і залишаємо до остудження під чимсь теплим.