Архів
П’ятниця,
8 вересня 2017 року

№ 70 (19515)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Антимігрантські настрої

УГОРЩИНА і СЛОВАЧЧИНА відмовились приймати біженців, попри рішення суду ЄС.

Докладніше...
Протистояння у верхах

МОЛДОВА. Незважаючи на подвійну заборону Ігоря Додона — як президента і як головнокомандувача, уряд ухвалив постанову про відправку військових на навчання в Україну.

Докладніше...
Компромісна угода

США. Дональд Трамп дав згоду на тимчасове, до 15 грудня, підвищення межі держборгу країни.

Докладніше...
Планомірні етнічні зачистки

М’ЯНМА. Через загострення конфлікту в країні до Бангладеш перебралися майже сто тисяч біженців.

Докладніше...
Знову російський слід

ЧОРНОГОРІЯ. Суд назвав двох росіян головними організаторами спроби перевороту в країні.

Докладніше...
Принципова східна дипломатія

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відкинула пропозицію Ірану щодо поліпшення відносин після завершення хаджу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Світильник Сонця Невгасимого

Антоніна КІЗЛОВА.

11 вересня (29 серпня за ст. ст.) — Усікновення глави святого Іоанна Предтечі. Сам Христос сказав: «Серед тих, кого народили жінки, не поставав ніхто більший за Іоанна Хрестителя». Недарма угодник сподобився отримати в церковному році аж сім празників, присвячених різним подіям із його життя.

На Усікновення (в народі — Всічення, Головосіки) перш за все вшановують мученицьку загибель святого за наказом галілейського царя Ірода Антипи. Цього дня встановлено суворий піст (утім, служителі церкви наголошують: поширене у народі застереження не їсти нічого схожого за формою на голову — це звичайний забобон). У храмах традиційно поминають полеглих воїнів, моляться про припинення нетерпимості, ворожнечі, свавілля влади.

Празник також є нагадуванням про те, наскільки небезпечно занурюватись у вир гріховних пристрастей. Адже Ірод засудив Предтечу спочатку до ув’язнення у віддаленій фортеці Махерон, а потім — до страти через примху своєї незаконної дружини Іродіади. Підступна жінка скористалася тим, що як сам володар, так і його численні гості були геть захмелілі, й наказала дочці Саломеї станцювати перед ними. Ірод пообіцяв винагородити дівчину, а та попросила піднести її матері голову Іоанна Хрестителя. Проте навіть уже відсічена глава ще якийсь час закликала коханців до покаяння за розпусту, тому Іродіада зопалу пронизала її кинджалом.

З часом усі причетні до нелюдської страти померли в муках, а глава св. Іоанна Предтечі стала однією з найбільших християнських святинь.

1958 р. дослідники (відомі експерти з анатомії, хірургії, стоматології) виявили чіткий слід від удару кинджалом на лицевих кістках із коштовного ковчега в соборі Ам’єнської Богородиці (м. Ам’єн, Франція). Завдяки цьому, а також тому, що кістки належали чоловікові 25—40 років, вдалося підтвердити: в храмі справді зберігається частина розділеної ще за часів Середньовіччя глави.

В Україні на Всічення селяни прислухалися, чи не чути грому, адже вважали, що: «Загримів Головосік — тепла прибавить рік». Празник вважається останнім серед «літніх» у господарському календарі, адже після нього починає переважати не польова, а хатня робота. Одинадцятого ж вересня працювати взагалі не заведено.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордсмени за заробітчанами
Читати
Розібрались із псевдохарчами
Читати
Українські в’язні досі не обліковані
Читати
Навчали-навчали, та так і не навчили...
Читати
Борги рахують восени
Читати
Хочеш — у 60, хочеш — у 70...
Читати
Грошовий дисбаланс
Читати
МВФ посилює тиск
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове