Архів
П’ятниця,
8 вересня 2017 року

№ 70 (19515)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Відбір птиці

НА ПЛЕМ’Я залишають птицю з раннього весняного виводка. Слабкий молодняк, а також пізнішого (літнього) виводка рекомендується вирощувати на м’ясо.

Остаточний добір курей на плем’я проводять у жовтні з урахуванням розвитку, зокрема статури, та загального здоров’я, а ще — з уже явної або очікуваної продуктивності. Молоді курочки, які почали рано нестися — у 4-6-місячному віці, — стануть хорошими несучками і за правильних утримання та годівлі знесуть восени та взимку значну кількість яєць. Відповідно з тих, які почали пізно нестися, вийдуть погані несучки, і їх наступного літа після припинення яйцекладки слід вибракувати.

Кури, які добре несуться, мають добре розвинені червоні гребінь і сережки, великий м’який живіт і широко розставлені лобкові кістки, між якими при промацуванні поміщаються два-чотири пальці, а між краями лобкових кісток і грудною кісткою — три-п’ять пальців. Після припинення яйцекладки гребінь у курок зменшується, стає зморшкуватим, сухим, тьмяним.

Коли кури линяють, зазвичай вони не несуться. Рано починають линяти погані несучки. Добрі вступають у линьку пізно восени, — таких слід залишати на плем’я. Линяння птиці визначають за кількістю зміненого великого махового пір’я крила.

Дорослу птицю з низькою продуктивністю, а також у міру припинення яйцекладки щороку вибраковують і надалі відгодовують на м’ясо. З віком кури знижують несучість. Через це замість поганих несучок на наступний рік доцільно залишати молоду добірну птицю.

Комплектуючи зграю, треба керуватись таким правилом: один півень на кожні 10 курок, один качур на п’ять качок, один гусак на чотири гуски, один індик на 10 індичок. Утім, для одержання харчових яєць наявність у стаді самця не обов’язкова.

Птиця, яку залишають на плем’я, має бути добре розвиненою: широкий тулуб, глибокі опуклі груди, широка рівна спина, міцні ноги. Крім того, племінна птиця повинна мати характерні породні ознаки.

Для одержання молодняку на м’ясо найліпше вирощувати помісі від високонесучих самок і м’ясного типу самців.

Версія для друку          До списку статтей

НЕ ПРОҐАВТЕ строки висаджування сонячної ягоди — суниці, адже, щоб молоді рослинки вкоренились і пережили зиму, це бажано зробити до кінця вересня. Докладна стаття у наступному куточку «ДГ» охопить усі основні питання агротехніки — схема посадки, яке сусідство вибрати для грядки (а ще — які попередники росли на ній), розміщення один біля одного сортів, підготовка ґрунту, власне процес садіння. До того ж деякі ботанічні подробиці, викладені доступною мовою, збагатять знаннями поціновувачів ранніх духмяних ягід, які дуже полюбляє малеча.

Майже повсюди біда нині з садами — чахнуть плодові дерева, чагарники, декоративні культури. А все через грибки. Один із матеріалів має на меті озброїти садівника відомостями про грибкові захворювання, здавалось би, такої стійкої культури, як вишня. Бо коли пустити все на самоплив (подумаєш, крапчате листя, або в плямах, або й зовсім опало дочасно), дерево може навіть загинути. Не зволікайте з обробками та іншими лікувальними заходами — допоможіть своїй вишеньці.

Універсальний овоч — так можна охарактеризувати часник. Усюди він, і в людському організмі, і в продуктах на зберіганні, й у саду та на городі, бореться з різними інфекціями та шкідниками. Як саме його застосовувати, а ще трошки про правила зберігання, розповімо наступного разу.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове