![]()
У реанімації — грибний сезон Галина ВЕРНИГОРА. РОЗПОЧАВСЯ грибний сезон. Для шістьох членів однієї родини з селища Гришківці, що у Бердичівському районі на Житомирщині, тихе полювання закінчилося трагічно: усі потрапили до реанімаційного відділення центральної районної лікарні. Причина — гостре харчове отруєння дикорослими грибами. Постраждалі все життя живуть поблизу лісу і вважають себе досвідченими грибниками, які добре розуміються на тому, що можна збирати, а що ні. І нині вони були, за їх же словами, «стовідсотково впевнені» у придатності всіх принесених додому дарів лісу. Кажуть, це були сироїжки, лисички та білі. Також господиня стверджує, що перед тим, як кинути їх на сковорідку, ще півгодини варила в каструлі, а юшку всю злила… Та, мабуть, недодивилися. На щастя, цього разу потерпілих удалося врятувати, оскільки, відчувши перші симптоми отруєння (сильну нудоту, біль у животі), вони відразу ж звернулися по допомогу. Лікарям довелося серйозно поборотися за життя двох дітей п’яти і семи років, організм яких особливо вразили токсини. Чому ж так сталося не з ким-небудь, а з досвідченими грибниками? Лікарі пояснюють, що наявність поряд їстівних грибів зрізаних (або зламаних чи розтоптаних) отруйних спричиняє потрапляння на них токсинів. Саме тому їстівні гриби, ніби цілком нормальні на вигляд, можуть стати отруйними. Сприяє цьому й забруднене довкілля — гриби, як губка, вбирають у себе всі шкідливі речовини. Навіть якщо збирати їх у чистій місцевості, немає гарантії, що вітер не нагнав туди хмари, з яких випали так звані кислотні дощі. Гриб усотав цю воду і став небезпечним. Тож медики вкотре наголошують: уживання лісових грибів небезпечне, особливо це стосується дітей. Дитячий організм не містить необхідних ферментів для перетравлення навіть звичайних грибів, їх краще взагалі не вживати до 10-12 років. …Щороку цієї пори в Україні масово фіксуються випадки отруєння грибами. І хоч багато людей померло, але це не зупиняє любителів ними посмакувати. Та чи варто ризикувати? |