Архів
Вівторок,
22 серпня 2017 року

№ 65 (19510)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Автомобілі врізались у натовп

ІСПАНІЯ. У центрі Барселони та в курортному місті Камб-рільс сталися теракти.

Докладніше...
Наслідок політики відкритих дверей

ПОЛЬЩА. Теракти в Іспанії стали логічним наслідком західної політики відкритих дверей.

Докладніше...
Там просто більше платять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Число громадян ЄС, що працюють в цій країні, сягнуло рекордного рівня.

Докладніше...
Політичний шантаж

ТУРЕЧЧИНА. Президент Реджеп Ердоган закликав німецьких турків не голосувати за Меркель, Шульца і «зелених».

Докладніше...
Загострення расової проблеми

США. Дональд Трамп виступив проти знесення пам’ятників лідерам конфедератів — рабо-власникам.

Докладніше...
Парламентська криза

ВЕНЕСУЕЛА. Конституційна асамблея позбавила парламент законодавчих повноважень і перебрала їх на себе.

Докладніше...
Віртуальна Феміда

У КИТАЇ запрацював перший інтернет-суд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

За все заплатить споживач

Олена БЕГМА.

ПРЕЗИДЕНТ підписав закон «Про комерційний облік теплової енергії і водопостачання». Згідно з ним, лічильники на тепло і воду відтепер стали обов’язковими для всіх. А в багатоквартирних будинках (а такими вважаються і блокові будівлі на дві-три квартири, яких багато у селищах), упродовж двох років слід установити ще й загальнобудинкові (спільні для всіх користувачів послуг) лічильники. Причому незалежно від того, є у квартирах індивідуальні прилади обліку чи ні.

У рядових громадян відразу виникають запитання: навіщо все це потрібно і хто за це заплатить? Урядовці запевняють, що завдяки цьому закону на три чверті знизиться обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротиться споживання теплової енергії протягом 1-3 років у середньому на 15-20%. Що своєю чергою сприятиме зменшенню використання газу та зменшенню об’ємів парникових газів. Закон розроблено з метою імплементації низки статей Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність на виконання взятих Україною зобов’язань перед Європейським Союзом.

А чиїм коштом реалізуватиметься урядова ініціатива? У законі чітко сказано: за установку лічильників заплатить споживач із власної кишені. Цей пункт став найголовнішим аргументом тих, хто критикує закон. Лічильники і досі майже у всіх випадках встановлювалися коштом власників житла. Просто цей факт старалися не афішувати. Надавачі послуги (енергокомпанії та водоканали) ні копійкою не витрачались на лічильники та їх обслуговування. Вартість робіт закладалась у тариф на тепло- та водопостачання. Відтак ми роками оплачували встановлення лічильників, навіть після того, як купили та обладнали ним помешкання за власний кошт. Тарифи після встановлення приладів обліку не переглядались і передбачені на це кошти зі структури тарифу не вилучалися. При цьому лічильник був… власністю виконавця послуг. Після набуття чинності нового закону споживач платитиме за лічильник і його встановлення лише один раз, а за обслуговування — у визначених законом випадках та при особливій потребі. Але про зниження тарифів навіть мови нема.

Є кілька варіантів встановлення загальнобудинкового лічильника тепла або води. Зокрема, це може зробити власним коштом безпосередній надавач послуг. При цьому сплата внесків розстрочується на п’ять років або на інший термін за згодою сторін. Фіксовану ціну за цю послугу не визначено, для кожного будинку — окремий розрахунок. Також споживачі послуг мають право самостійно придбати і встановити лічильник. Або ж органи місцевого самоврядування нададуть кошти з місцевого бюджету на оснащення такими приладами будинків.

У законі сказано, що після встановлення загальнобудинкового лічильника споживач отримуватиме рахунки «лише за реально спожиті ресурси». Але! Якщо ви живете у багатоквартирному будинку, то навіть маючи вдома індивідуальні лічильники, будете зобов’язані платити за воду, що витекла з дірявої труби у підвалі, чи інші технічні негаразди, які призвели до неконтрольованої втрати тепла і води. За задумом уряду, це має спонукати громадян більше дбати про стан будинкових мереж.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Президентське око в Криму
Читати
Гумові кишені олігархів
Читати
У гості до агресора
Читати
«Шатуни» повертаються?
Читати
Тікають з корабля
Читати
Бджоли працюють на експорт
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове