П’ятниця, 18 серпня 2017 року № 64 (19509)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19509/print.php?n=36487

Небезпечний грибок

ПІСЛЯ градобою у виноградних гронах з’являються бурі ягоди. За високої температури повітря і значної вологості захворювання розвивається дуже швидко — впродовж лічених годин ягоди стають на вигляд «ошпареними» і зморщуються.

Певною ознакою білої гнилі можна вважати появу на вже засохлих хворих ягодах світло-бруднуватих цяток за сухої погоди і чорних пухирців — за вологої. Ушкоджені частини або й повністю гроно може засохнути і відпасти разом з ягодами.

Небезпека ще й у тому, що хворі ягоди заражують ґрунт і стають осередком зараження у майбутньому. В несприятливі роки навіть молоді пагони можуть ушкоджуватися цим грибком. На них утворюються білясті плями з обідками різного забарвлення. Вони швидко розповзаються, і при повному окільцюванні пагона останній гине.

Тому після граду необхідно якомога швидше обробити кущі винограду фундазолом або кольфуго супер. На нестійких сортах або на тих, що хворіли в минулому, необхідно виконати профілактичні обробки, починаючи зі стадії «ягода як горошина».

Якщо з обприскуванням після граду ви спізнилися, то ушкоджені ягоди слід обірвати і закопати за межами ділянки. Збудник білої гнилі зберігається у ґрунті близько 10 років.