П’ятниця, 18 серпня 2017 року № 64 (19509)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19509/print.php?n=36484

Варення без цукру

БУДЬ-ЯКІ плоди і ягоди (зі слив, аличі та ін. обов’язково вийняти кісточки) варять як звичайне варення, але без цукру. Спочатку доводять до кипіння, кілька хвилин тримають на вогні, тут же розливають у стерильні слоїки і закатують. При цьому в процесі варіння ягоди дещо втрачають товарний вигляд.

Щодо компотів, то досвідчені господині стверджують, що плоди і ягоди з невеликим умістом цукрози достатньо тричі залити одним і тим же окропом і закатати. А плоди і ягоди з великим вмістом цукру необхідно стерилізувати.

Якщо додати в заготовки ароматичні й цілющі трави, сік інших плодів, овочів і ягід, які здатні фіксувати вітаміни основної сировини (наприклад, сік столових буряків, червоної смородини, жимолості), то ефект виходить ліпший, ніж при консервуванні з цукром.

Добавка в усі заготовки аскорбінової кислоти поліпшує смак, харчову цінність і зовнішній вигляд ягід і фруктів, сповільнює протікання в них окислювальних процесів.