П’ятниця, 18 серпня 2017 року № 64 (19509)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19509/print.php?n=36483

Краще із закритою кореневою системою

АБИ ЦЯ культура потішила нас наступного сезону, слід подбати про це вже нині. Оптимальні терміни висаджування розеток на постійне місце — серпень — перша половина вересня. До настання холодів рослини встигають наростити потужний кущ та закласти достатню кількість квіткових бруньок.

Досить часто посадити суницю в найкращі строки заважає спека. За сухої погоди погано наростають розетки. Та якщо десь і встиг достатньо розвинутися садивний матеріал, то пересаджувати його ризиковано, позаяк, знов-таки, погода не сприяє садінню рослин з відкритою кореневою системою. Тому краще висаджувати розсаду із закритою кореневою системою. Виростити її не так і складно.

Потрібні разові пластикові стаканчики, родючий пухкий ґрунт та канцелярські скріпки. У дні кожного стаканчика слід зробити кілька отворів для стікання води. Наповнені родючим ґрунтом ємності розставляють біля маточних кущів. Розетки, які відростають на вусах, розміщують у ґрунті й фіксують розігнутою скріпкою. За регулярного поливу зазвичай розетка наростає за три тижні. У цьому разі на дні стаканчика буде видно біле коріння молодих рослин. Такі саджанці вже готові до висадження на нове місце, причому незалежно від погоди.

Розсада зі стаканчиків дуже вигідна і в тому випадку, якщо через певні обставини не вдалося перенести її на постійне місце в оптимальні терміни. Кущики можна садити й восени, адже вони розвиваються в поживному ґрунті.

Цей спосіб вирощування розсади суниці варто застосовувати, розмножуючи нові дорогі сорти, коли маточного матеріалу обмаль. При вкоріненні першої розетки її відокремлюють від материнського куща. Відразу ж з’являються новий вус і молода розетка, яку вкорінюють у новому стаканчику.