Архів
П’ятниця,
18 серпня 2017 року

№ 64 (19509)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Варення без цукру

БУДЬ-ЯКІ плоди і ягоди (зі слив, аличі та ін. обов’язково вийняти кісточки) варять як звичайне варення, але без цукру. Спочатку доводять до кипіння, кілька хвилин тримають на вогні, тут же розливають у стерильні слоїки і закатують. При цьому в процесі варіння ягоди дещо втрачають товарний вигляд.

Щодо компотів, то досвідчені господині стверджують, що плоди і ягоди з невеликим умістом цукрози достатньо тричі залити одним і тим же окропом і закатати. А плоди і ягоди з великим вмістом цукру необхідно стерилізувати.

Якщо додати в заготовки ароматичні й цілющі трави, сік інших плодів, овочів і ягід, які здатні фіксувати вітаміни основної сировини (наприклад, сік столових буряків, червоної смородини, жимолості), то ефект виходить ліпший, ніж при консервуванні з цукром.

Добавка в усі заготовки аскорбінової кислоти поліпшує смак, харчову цінність і зовнішній вигляд ягід і фруктів, сповільнює протікання в них окислювальних процесів.

Версія для друку          До списку статтей

КОРИСТЬ чорниці дикорослої безсумнівна, але майже не відстає від неї культурна родичка — чорниця садова. Саме пора висадити її на обійсті. Приживається вона не дуже легко, але, доклавши зусиль, за три-чотири роки матимете перші плоди. Наші рекомендації, сподіваємось, допоможуть вам у вирощуванні диво-ягоди. Втім, насамперед необхідно придбати виведені у розсадниках сорти. Кущики чорниці, привезені з лісу, на ділянці рости не будуть, як не старайся.

На базарі від покупців часто можна почути нарікання на дорожнечу молока і молочних продуктів. А сільські господині у відповідь: «Де ж тієї трави та сіна набратися? Скоро й корови доведеться збутися». Справді, годівля домашньої живності нині є великою проблемою і через спекотні літа, і через брак пасовищ. Треба шукати вихід, і він полягає у вирощуванні на власному полі високоврожайних кормових культур. Яких саме, підкажемо, і взагалі поговоримо про те, що покласти в годівниці.

Ази підготовки картоплі до зимового зберігання нагадаємо городникам. Тільки дотримання правил трьох періодів, застосовуваних до бульб, збереже наш другий хліб із мінімальними втратами і дасть змогу смакувати непророслою картоплею і навесні. Отож які найефективніші способи і умови тримання у сховищах картоплі?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове