Архів
П’ятниця,
18 серпня 2017 року

№ 64 (19509)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Краще із закритою кореневою системою

АБИ ЦЯ культура потішила нас наступного сезону, слід подбати про це вже нині. Оптимальні терміни висаджування розеток на постійне місце — серпень — перша половина вересня. До настання холодів рослини встигають наростити потужний кущ та закласти достатню кількість квіткових бруньок.

Досить часто посадити суницю в найкращі строки заважає спека. За сухої погоди погано наростають розетки. Та якщо десь і встиг достатньо розвинутися садивний матеріал, то пересаджувати його ризиковано, позаяк, знов-таки, погода не сприяє садінню рослин з відкритою кореневою системою. Тому краще висаджувати розсаду із закритою кореневою системою. Виростити її не так і складно.

Потрібні разові пластикові стаканчики, родючий пухкий ґрунт та канцелярські скріпки. У дні кожного стаканчика слід зробити кілька отворів для стікання води. Наповнені родючим ґрунтом ємності розставляють біля маточних кущів. Розетки, які відростають на вусах, розміщують у ґрунті й фіксують розігнутою скріпкою. За регулярного поливу зазвичай розетка наростає за три тижні. У цьому разі на дні стаканчика буде видно біле коріння молодих рослин. Такі саджанці вже готові до висадження на нове місце, причому незалежно від погоди.

Розсада зі стаканчиків дуже вигідна і в тому випадку, якщо через певні обставини не вдалося перенести її на постійне місце в оптимальні терміни. Кущики можна садити й восени, адже вони розвиваються в поживному ґрунті.

Цей спосіб вирощування розсади суниці варто застосовувати, розмножуючи нові дорогі сорти, коли маточного матеріалу обмаль. При вкоріненні першої розетки її відокремлюють від материнського куща. Відразу ж з’являються новий вус і молода розетка, яку вкорінюють у новому стаканчику.

Версія для друку          До списку статтей

КОРИСТЬ чорниці дикорослої безсумнівна, але майже не відстає від неї культурна родичка — чорниця садова. Саме пора висадити її на обійсті. Приживається вона не дуже легко, але, доклавши зусиль, за три-чотири роки матимете перші плоди. Наші рекомендації, сподіваємось, допоможуть вам у вирощуванні диво-ягоди. Втім, насамперед необхідно придбати виведені у розсадниках сорти. Кущики чорниці, привезені з лісу, на ділянці рости не будуть, як не старайся.

На базарі від покупців часто можна почути нарікання на дорожнечу молока і молочних продуктів. А сільські господині у відповідь: «Де ж тієї трави та сіна набратися? Скоро й корови доведеться збутися». Справді, годівля домашньої живності нині є великою проблемою і через спекотні літа, і через брак пасовищ. Треба шукати вихід, і він полягає у вирощуванні на власному полі високоврожайних кормових культур. Яких саме, підкажемо, і взагалі поговоримо про те, що покласти в годівниці.

Ази підготовки картоплі до зимового зберігання нагадаємо городникам. Тільки дотримання правил трьох періодів, застосовуваних до бульб, збереже наш другий хліб із мінімальними втратами і дасть змогу смакувати непророслою картоплею і навесні. Отож які найефективніші способи і умови тримання у сховищах картоплі?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове