П’ятниця, 11 серпня 2017 року № 62 (19507)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19507/print.php?n=36413

Плям від поту позбутися легко

ОДЯГНУЛИ один раз річ у спеку, добряче спітніли, а потім у неї такий вигляд, що вже наче треба викидати. Не поспішайте з цим. Негарних жовтих плям, які, здається, в’їлися в тканину назавжди, доволі просто позбутися підручними засобами.

Потовиділення саме по собі дуже корисне. З організму виводяться зайва рідина, солі, деякі шкідливі речовини. І не варто захоплюватись широко рекламованими дезодорантами: по-перше, цей засіб забиває пори шкіри, по-друге, буквально «намертво» фіксує піт на одязі. Вода і мило, безсумнівно, найліпший дезодорант. А що ж нам допоможе вивести плями?

Господарське мило. Найпростіший спосіб вивести жовті плями від поту і усунути неприємний запах полягає у своєчасному пранні. Слід негайно запрати плями простим милом, а затим — або у пральну машину, або повторне ручне прання зі зміною води.

Перекис водню. Приготуйте ємність, у якій будете змішувати інгредієнти: 2 ч. ложки харчової соди, 1 ч. ложка мийного засобу для посуду і трохи перекису водню (чверть пляшечки). Можна пропорційно збільшити кількість кожної речовини. Все перемішайте, нанесіть суміш на жовті плями в ділянці пахв та інших. Можна навіть налити цю суміш, щоб як слід промочила тканину. Потріть проблемні зони щіткою для одягу і залиште приблизно на годину, аби добре подіяло. Відтак треба добре випрати речі, й усі сліди від поту зникнуть.

Аспірин. Візьміть кілька таблеток і розітріть їх. Можна подрібнити ножем, а можна загорнути у кілька шарів паперу і розчавити качалкою. Порошок висипте в широку чашку і долийте дещицю води. Перемішайте до утворення кашки і нанесіть її на плями. Хай суміш подіє протягом якогось часу, після чого одяг перемо. Зауважимо, що аспірин позбавляє від негарних слідів на будь-яких речах — і білих, і кольорових.

Сіль і сода. Спробуйте вивести жовті плями, застосувавши суміш із дрібної солі, соди та рідкого мила. Змішайте складники у пропорції, щоб вийшла густа субстанція. Натріть нею забруднені місця і залиште одяг десь на півгодини. В розчині таких речовин навіть можна прополоскати одежину повністю, щоб повернути їй свіжість кольорів.