Навіть хвіст має значення ЗАЗВИЧАЙ п’ятачків купують у віці до одного місяця вагою 5-6 кг, в півторамісячному віці — 10-12 кг і у віці двох місяців — 15-16 і навіть 18-20 кг. Кабанчиків каструють переважно в 4-тижневому віці. Дуже важливо відібрати порося безпосередньо для відгодівлі. У здорових підсвинків хвіст завжди сухий і чистий, скручений у петлю, у хворих — опущений, мокрий, облізлий. Під час вибору поросяти особливу увагу необхідно також звертати на його подих. При легеневому захворюванні тварини важко дихають, часто з хрипом. Іноді покупець піднімає порося на 40-50 см від землі і випускає з рук. Якщо воно, приземлившись, починає кашляти, то така тварина може виявитися схильною до захворювання на риніт. Вирощувану свинку для одержання приплоду необхідно годувати так, щоб середньодобовий приріст живої маси становив 450-550 г. Зазвичай свинок уперше злучають або штучно запліднюють у віці 9-10 місяців, за умови, що вони добре розвинені й важать не менш як 125 кг. Для того щоб виростити хорошу свиноматку, найкраще вибирати самичку з гнізд зимових або ранньовесняних опоросів. Вона має бути від багатоплідної добре розвиненої свиноматки. Вибираючи свинку, особливу увагу необхідно звертати на кількість сосків (їх повинно бути не менше шести в кожному ряду) і на її прикус — передні зуби нижньої щелепи не мають виступали вперед і бути на рівні передніх зубів верхньої щелепи. Не можна вибирати свинку з метою отримання потомства, яка має кратерні соски (їхні краї втиснуті в середину). В цьому разі поросята під час ссання здавлюватимуть їх із боків, в результаті чого закупорюються отвори і припиняється виділення молока. При правильній годівлі й належних умовах догляду від свиноматки за один опорос можна одержати 10-12, а за рік — понад 20 поросят. Період її супоросності триває 112-114 днів (3 місяці, 3 тижні й 3 дні). Підсвинки набирають за 6-7 місяців живої маси 100 кг. Залежно від ваги тварин забійний вихід (відношення маси туші, голови, ніг і внутрішнього жиру до маси тварини перед забоєм) коливається від 70 до 85%, тобто у свиней масою 80-100 кг він становить 70-75%, 150-180 кг — 80-82% і у добре вгодованих — 83-85%. Для порівняння зазначимо, що забійний вихід у великої рогатої худоби коливається в межах 50-60%, в овець та кіз — 44-52%. |