П’ятниця, 28 липня 2017 року № 58 (19503)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19503/print.php?n=36257

  • Проблеми галузі

Зростає виробництво

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На фото автора: в одному з цехів «Маркет Лісу».

Із запровадженням мораторію на вивіз лісу-кругляку вітчизняні деревообробні підприємства стали менше потерпати від нестачі сировини, тож поступово нарощують обсяги виробництва. З’явилися нові робочі місця та перспективи подальшого розвитку.

ДИРЕКТОР одного з провідних на Чернігівщині підприємств «Маркет Ліс» Віктор Баско вважає, що українська деревообробна галузь має всі шанси стати конкурентоздатною у світі. Але хіба це комусь потрібно за кордоном? У Європі насамперед цікавляться сировиною. Тому Євросоюз так наполегливо лобіює скасування мораторію на вивіз лісу.

«Після заборони експорту кругляку проблем із матеріалом практично не маємо, — розповідає Віктор Баско. — Замовлень вистачає. Нині в нас працює понад 150 чоловік, нещодавно взяли у штат ще 15 спеціалістів. Замовлення маємо постійно. Продаємо власну продукцію не лише в Україні, а й експортуємо до Ізраїлю, Узбекистану, Польщі та Туреччини. Водночас шукаємо нові ринки збуту».

Деревообробне підприємство розташоване неподалік Чернігова, в селі Новий Білоус. Більшість працівників — місцеві. Середня заробітна платня — понад чотири тисячі гривень, небагато роботодавців області можуть запропонувати таку.

«Зарплата була б більшою, якби мали змогу взяти доступний кредит, — розмірковує Віктор Баско. — Тоді б змогли значно розширити й модернізувати виробничу базу. Наша діяльність стала б значно продуктивнішою і водночас економічнішою, відповідно зменшилася б собівартість продукції. За рахунок цього збільшили б посадові оклади».