Вівторок, 25 липня 2017 року № 57 (19502)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19502/print.php?n=36237

  • Втрата

Помер академік Костянтин Ситник

Колектив редакції

газети «Сільські вісті».

УКРАЇНСЬКА наука зазнала непоправної втрати. У суботу, 22 липня, на 92-му році життя пішов у засвіти Костянтин Меркурійович Ситник, видатний український учений і громадський діяч, колишній член редакційної ради «Сільських вістей» — газети захисту інтересів селян.

Народився К. М. Ситник 3 червня 1926 року в Луганську. Закінчив Луганський педагогічний інститут. У 1949-1950 роках працював асистентом кафедри зоології Луганського педагогічного інституту. Тривалий час був співробітником Інституту ботаніки імені М. Холодного, в якому пройшов шлях від аспіранта до директора.

Обирався депутатом Верховної Ради УРСР X та XI скликань, був Головою Верховної Ради УРСР Х скликання (1980-1985).

Почесний директор Інституту ботаніки імені М. Холодного, голова комісії з вивчення спадщини академіка Вернадського, президент Українського ботанічного товариства.

У 1998 році за видатні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку фундаментальної науки, формування національної школи космічної біології та активну громадську діяльність нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, а в 2006 році за видатний особистий внесок у становлення і розвиток вітчизняної науки, багаторічну плідну законотворчу та громадсько-політичну діяльність — орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня.

К. М. Ситник був одним із засновників Української республіканської партії «Собор».

Висловлюємо глибоке співчуття родині покійного, усім, хто близько знав Костянтина Меркурійовича.