Вівторок, 18 липня 2017 року № 55 (19500)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19500/print.php?n=36157

  • Ну і ну!

Качка з локшиною

Василь ПІДДУБНЯК.

У МЕРЕЖІ Інтернет, як чортик із табакерки, вигулькнуло «звернення» до самопроголошеного вождя Криму Сергія Аксьонова. Воно начебто від знедолених гречкосіїв сусідньої області — фермерів Херсонщини.

Його автори благають кримського самодержця відкрити кордон для ввезення на півострів «вирощеного з величезною працею і политого потом десятком тисяч людей».

Адресанти змальовують перед властителем процвітаючого кримського півострова Херсонщину як край суцільного безробіття, а фермерів — як нещасних людей, котрим ні за що купити «сільгоспхімію», дизельне пальне, запчастини, насіння… В області, повідомляють Аксьонову херсонці, не вистачає зерносховищ, не працюють державні програми тощо…

За висновком авторів «звернення» до кримського «вседержителя», без допомоги Криму «репресована» українською владою область «не впорається і не виживе».

«Чолобитна» фермерів до Аксьонова викликала незвичайне природне явище: після рясних дощів на Херсонщину посипалася манна небесна! Кажуть, що з-за хмар її з кремлівського лантуха сипав персонально сам Аксьонов.

І сталося диво! На фермерських городах поперли огірки, помідори, капуста, перець, баклажани і навіть ранні кавуни… Встигай лише збирати і доправляти покупцям.

Не виключено, що за такі чудеса Аксьонова канонізують і ікони з його зображенням висітимуть у фермерських шалашах і «балаганах», а також на прикордонних шлагбаумах.

«У мене є всі підстави вважати цей лист фальсифікацією. Я знаю достовірно, що ані Асоціація херсонських фермерів, ані Аграрна спілка області не писали жодних листів Аксьонову, — коментує «фермерське звернення» на своїй офіційній сторінці директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода. — Що стосується наведених фактів, то хочу зазначити, що в області налічується 45 елеваторів потужністю 1,5 млн тонн і плодоовочесховищ загальною потужністю 160 тис. тонн. Потреби сільгосппідприємств краю ці потужності цілком задовольняють».

«Про те, що Херсонщина без Криму і без російської допомоги «не впорається і не виживе», — взагалі смішно чути, — пише Олександр Паливода. — Три роки тому анексовано Крим. За цей час істотного зменшення площ, які відводяться в області під овочі, не відбулося. Це статистика. Мають місце коливання в тому чи іншому районі — плюс-мінус 200 га. Це загалом не цифра в масштабах 40 тис. га овочевих площ області. Наші фермери з успіхом переорієнтовуються і знаходять нові ринки збуту як в Європі, так і в Азії. За митною статистикою, кількість країн, в які ми експортуємо нашу сільгосппродукцію, щороку зростає».

«Російський ринок був досить невимогливий, — нагадує директор департаменту. — На відміну від нього з розвиненими країнами торгувати складніше, проте наші аграрії активно вчаться — і плануванню, і організації виробництва, і дотриманню контракту — усьому, щоб виходити на цікавіші та перспективніші ринки, ніж той, яким до анексії був Крим. Не варто також забувати, що кількість туристів у Криму зменшилась у рази — цей ринок уже перестав бути таким цікавим та важливим для херсонських сільгоспвиробників, як намагаються його представити автори цього «листа».

…Ще одна «жовта качка» з російського «інкубатора брехні» гучно ляпнулася в сморідне кримське болото. Туди їй і дорога!