Вівторок, 18 липня 2017 року № 55 (19500)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19500/print.php?n=36155

  • Неоголошена війна

Красти не дають. Самі крадуть

Михайло ВЕДМІДЬ.

БОЙОВИКИ на Донбасі не вгамовуються: у суботу, 15 липня, вони 26 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників, наступної доби зафіксовано 16 ворожих обстрілів. Били зі зброї різних видів, зокрема й забороненого калібру — 120-міліметрових мінометів. Бійці АТО відкривали вогонь у відповідь. За вихідні українські військові зазнали втрат: один загинув внаслідок підриву на міні, ще двоє дістали поранень.

Серед населення тимчасово окупованих територій наростає невдоволення російськими громадянами, які обіймають керівні посади як у незаконних збройних формуваннях, так і в місцевих органах влади. Про це повідомляє координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. Основною причиною є повний контроль росіян над матеріальними та грошовими потоками у псевдореспубліках. У приватних розмовах представники НЗФ і місцеві «авторитети» скаржаться, що російське начальство краде в таких обсягах, що іншим просто нічого не залишається, а військові ЗС РФ забезпечують їм відповідне прикриття. Доводиться місцевим шукати «приробітку» іншими способами.

У горлівському підрозділі «МВС ДНР», пише Тимчук, вкрай стурбовані «бізнесом» «військово­службовців» «3-ї бригади», розквартированої у місті. Останні, користуючись тим, що з деяких районів Горлівки виїхала основна частина населення, організували масовий процес вирощування коноплі на «плантаціях», розташованих переважно у північній та північно-східній частинах міста. Як робоча сила задіяні місцеві бомжі та інші асоціальні особи, а «кришування» «аграрного виробництва», на думку «міліції», здійснює дехто з командирів підрозділів бригади.

Невдоволення діями кремлівських «кураторів» знаходять вияв і у ставленні до офіцерів ЗС РФ — частішають випадки відвертої непокори місцевих «ополченців» і невиконання ними наказів «понаїхавших» із Росії «відпускників». Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України: «Військовослужбовці одного з підрозділів «9-го штурмового полку морської піхоти» роззброїли та побили свого командира — офіцера ЗС РФ, який, перебуваючи у нетверезому стані, погрожував застосувати зброю у зв’язку з відмовою виконувати його накази».

Водночас зазначається, що за результатами службового розслідування російський офіцер був виправданий, а трьох військовослужбовців, які брали найактивнішу участь у його побитті, заарештували.