Архів
Вівторок,
18 липня 2017 року

№ 55 (19500)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Брекзит невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опубліковано законопроект про Brexit.

Докладніше...
Безкінечні теракти

СИРІЯ. У підконтрольному опозиції районі Аазаз провінції Алеппо прогримів вибух.

Докладніше...
Рука Москви

ЧОРНОГОРІЯ. Росія причетна до спроби держперевороту в цій балканській республіці.

Докладніше...
Нам би таких суддів

ПЕРУ. Екс-президент отримав 18 місяців за гратами.

Докладніше...
Чумі паркан не завада

ПОЛЬЩА планує звести огорожу на кордоні з Україною і Білоруссю.

Докладніше...
Зганьбили мундири

МЕКСИКА. Шістьох поліцейських засуджено до 27 років в’язниці за втечу від злочинців.

Докладніше...
Дарвін не авторитет

ТУРЕЧЧИНА вилучає теорію про походження видів зі шкільної програми.

Докладніше...
Повінь наробила лиха

ЯПОНІЯ. На півдні та південному заході — масштабні повені і паводки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Людина та її справа

Делікатесний бізнес

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

www.vn.depo.ua

Якщо у людини щось не виходить, психологи радять кардинально змінити обстановку або рід діяльності. Тоді є всі шанси добитися успіху. Саме так сталося з киянином, а тепер підприємцем із Вінниччини Дмитром Бутенком.

КІЛЬКА років Дмитро намагався налагодити бізнес у столиці, але справа не увінчалася успіхом. Коли ж трапилася нагода вигідно купити будинок із чималою ділянкою землі поблизу Козятина, вирішив: треба брати. Спершу хотів створити кролячу ферму, та невдовзі плани змінилися.

Спочатку його дратували слимаки, які у великій кількості повзали поблизу його будинку. Але згодом, як людина підприємлива, зацікавився ними, пригадавши, що колись бачив у меню одного зі столичних ресторанів недешеву страву з них. Почав шукати матеріали і побачив на світлинах одного із французьких видань знайомих слимаків. Ці безхребетні вважаються традиційними делікатесами французької кухні, де в ресторанах порція равликів коштує 25 євро. Та й українці, побувавши в Європі, і вдома виявляють цікавість, чи, бува, не пригостять їх у якомусь ресторані равликами? А попит, як відомо, диктує пропозицію.

І все ж Дмитро сумнівався у тому, що його слимаки їстівні. Тому замовив два ящики виноградних равликів у Латвії, заплативши за них 250 євро. Виявилося, що привезені нічим не відрізняються від українських, вони швидко асимілювалися й схрестилися з аборигенами.

За два роки підприємець Бутенко вже щотижня продавав два-три кілограми делікатесного продукту. На третій з’явилася ферма «Еко-равлик», а її господар став досвідченим експертом із виведення слимаків. Після зимового сну равлики прокидаються в середині квітня. Коли повітря прогріється до 28 градусів, починають відкладати яйця. В середині серпня вилуплюється малеча, яка розповзається по траві, якою й харчується. Це тільки здається, що равлики їдять усе, що бачать. Аби м’ясо було ніжне і не гірчило, їм потрібно вводити у раціон моркву, капусту, яблука.

Сьогодні у Бутенка 10 помічників, адже самотужки впоратися з такою кількістю равликів — близько 10 тонн — важко. Поблизу Києва Дмитро має цех, де молюсків «чепурять»: миють, заморожують, фасують у ящики. Делікатесну продукцію замовляють десятки столичних ресторанів та супермаркетів. Товарообіг ферми — 250-300 кілограмів сировини на місяць. Та не тільки м’ясо равликів має цінність, ще більше вартує їхня ікра. За властивостями й смаковими якостями вона схожа на чорну ікру осетрових. У ній міститься багато мікроелементів, вона дуже помічна при хворобах опорно-рухового апарату. Коштує цей делікатес майже дві тисячі гривень за 50 грамів.

Нинішні свої прибутки фермер вкладає у розвиток бізнесу: планує перетворити ферму на туристичний «екооб’єкт» із готелем, зоною і, звичайно, рестораном. Неважко здогадатися, яка фірмова страва подаватиметься у ньому. Також Дмитро розраховує, у скільки обійдеться відкриття жаб’ячої ферми. Після переробки слимаків залишаються відходи, які приваблюють мух та інших комах. А де комахи — там і жаби...

Чи легко розводити равликів? Аж ніяк. Їх треба правильно годувати, берегти від хвороб, обробляти й фасувати, надаючи товарного вигляду. А якщо ще додати клопоти із сертифікацією («Еко-равлик» пройшов понад 30 перевірок якості!), підготовку документації, розробку етикеток… Та Дмитра Бутенка це не зупиняє. Щопівроку він розширює асортимент продукції, експериментує з приготуванням делікатесів, розширює мережу споживачів та замовників, укладає контракти.

Слимаками зацікавилися салони краси, співпраця з якими у близькій перспективі. І це ще не все. Дмитро впевнений: попит на його специфічну продукцію зростатиме.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сальдо торгівлі погіршилося
Читати
Що по грошах
Читати
Гірники вимагають зароблене
Читати
Скільки зброї на руках
Читати
Вода необачності не пробачає
Читати
Найурожайніші
Читати
Хтось буде у програші
Читати
Безкарність та безконтрольність неприпустимі
Читати
Флагмана позбавляють заробітку...
Читати
...Але він тримається
Читати
Задля розвитку наукового потенціалу
Читати
Покарати за сепаратизм неможливо?
Читати





— Нас не посадять! Сесію закрито...  

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове