Вівторок, 11 липня 2017 року № 53 (19498)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19498/print.php?n=36097

  • Лікування без ліків

Молодильні ягоди

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Цієї пори збирають урожай порічок, які ще називають червоною та білою смородиною. Ягоди заморожують, варять з них компоти, варення, щоб взимку мати натуральні вітаміни. Не забуваймо, що порічки мають ще й лікувальну дію.

ЗА ЦІЛЮЩИМИ властивостями червона смородина не поступається чорній. І хоча в ній трохи менше вітаміну С, зате більше вітаміну Р і значно більше вітаміну А. Також є пектини, йод, залізо. До речі, за вмістом йоду ці ягоди не поступаються визнаним чемпіонам — хурмі та фейхоа, а залізом перевершують більшість садово-городніх плодів. Але особливо порічки цінують за великий уміст кумаринів — речовин, що оберігають від підвищеної здатності крові згущуватися, а отже, від тромбів, інсультів та інфарктів.

Як лікарську рослину цю ягоду застосовують для поліпшення роботи шлунка й кишківнику, збільшення виділення поту та сечі, а з ними і надлишків солей з організму, а також як жовчогінний, послаблювальний, протизапальний і кровоспинний засіб. Свіжі ягоди і продукти їх переробки поліпшують апетит, підвищують засвоюваність білків тваринного походження, посилюють перистальтику кишківнику. Сік має освіжувальний і загальнозміцнювальний ефект. У спеку він вгамовує спрагу, його рекомендують хворим у гарячковому стані. Тому в сезон сік краще заготувати концентрованим.

Білі порічки так само багаті на вітаміни груп В, Е і С, сприяють зміцненню здоров’я та довголіттю. У цих ягодах уміст йоду втричі більший, ніж у чорній смородині. Завдяки вітаміну Е білі порічки можуть бути чудовим антисклеротичним засобом, вони уповільнюють процеси старіння, захищають організм від вільних радикалів, оберігають від катаракти, а також сприяють поліпшенню репродуктивної функції.

Вітаміни групи В, які є в цих ягодах, зміцнюють судини головного мозку й нервову систему, сприяють поліпшенню пам’яті та знижують психічні навантаження. А завдяки великому вмісту мінеральних речовин біла смородина зміцнює серцевий м’яз й захисні функції організму.

Перевагою цих ягід є й те, що вони багаті на пектинові речовини, які виводять «поганий» холестерин з організму, очищають судини та не дають розвиватися хворобам серцево-судинної системи. Щоденне вживання протягом сезону навіть однієї ложки білої смородини сприяє зміцненню імунітету і збереженню здоров’я. Відомо також, що ці ягоди позитивно впливають на чоловічу силу.