![]()
Iмпорт стимулюють злидні Олена БЕГМА. Вже третій рік поспіль Україна потужно нарощує імпорт пальмової олії, яка головним чином замінює дорожчі тваринні жири у харчових продуктах. Схоже, споживачів поступово «підсаджують» на пальмову дієту. Чим пояснити таку тенденцію? ЗА ДАНИМИ Державної фіскальної служби України, впродовж цього року в Україну ввезено майже 100 тисяч тонн цієї речовини, що становить 90% усіх імпортованих в Україну рослинних олій. І цей процес аж ніяк не пригальмовується. Так, у травні було ввезено 20 тисяч тонн, що майже вдвічі перевищує показник попереднього місяця і на 51% — аналогічний період торік. Тим часом у березні поточного року Україна імпортувала 16 тис. тонн пальмової олії, у лютому — 12,4 тис. тонн… Зростаюча динаміка очевидна. Географія імпорту нинішнього року налічує вісім країн. Основними постачальниками пальмової олії залишаються світові лідери з її виробництва — Малайзія та Індонезія (частка останньої нині становить 84%). Крім того, незначні обсяги Україна імпортує зі Швеції, Росії, Бельгії, Нідерландів, Італії і Сінгапуру. Незважаючи на те що країна завозить пальмової олії в рази менше, ніж такі держави-гіганти, як США або Китай, споживаємо ми її набагато більше. І виключно у харчовій продукції. Тоді як інші країни широко застосовують її у косметології, для різних технічних потреб. У чому криється причина такого зростаючого попиту на цю речовину, адже наша національна кухня традиційно її не використовує? Пояснення просте: через тотальне зубожіння населення виробники харчів всіляко прагнуть здешевити свою продукцію. Адже стабільно збільшується попит саме на недорогі продукти. Тож стала тотальною практика, коли дешевою пальмовою олією заміняють натуральні тваринні жири. «Шпигують» нею йогурти, сири (включаючи й тверді), сметану, молоко, морозиво, майже всі напівфабрикати, навіть дитяче харчування… При цьому наші виробники ще й масово приховують такий факт! Це підтверджується низкою досліджень та тестувань, які постійно проводяться громадськими організаціями. Водночас медики і дієтологи застерігають: зростання кількості пальмової олії в продуктах небезпечні для здоров’я. Дослідження підтверджують: тривале і надмірне її вживання спричиняє відкладення холестеринових бляшок у судинах, а відтак і їхню закупорку, що ускладнює роботу серця і кровообігу… Тож нині постала гостра необхідність в ухваленні закону, який би зв’язав руки несумлінним виробникам харчів для українців, котрі повально заміщують тваринні жири пальмовим сурогатом. І в цьому плані не треба вигадувати велосипед. Можна скористатись досвідом цивілізованого світу, де на законодавчому рівні у харчовій промисловості давно запроваджено обмеження застосування пальмової олії. Зокрема, Радою ЄС ухвалена резолюція про зниження імпорту пальмової олії з Малайзії та інших країн. Або ж можемо піти іншим шляхом — зобов’язати всіх виробників вказувати на наявність пальмової олії у продукції, але не дрібним шрифтом позад упаковки, а великими літерами поряд напису назви бренду. Тоді споживач сам обиратиме, купувати йому такий товар чи ні. Також можна запровадити акцизний податок на імпорт пальмової олії в Україну, що стимулюватиме наших виробників усе ж обходитися молоком, а не «пальмою» при виробництві йогурту, масла чи сметани. |