Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Велика рада

НІМЕЧЧИНА. У Гамбурзі завершився саміт країн «Великої двадцятки».

Докладніше...
Відновили контроль

ІРАК. Урядова армія відновила контроль над історичною частиною міста Мосул.

Докладніше...
Ядерна зброя як інструмент дипломатії

США відмовилися підтримувати конвенцію ООН про заборону ядерної зброї.

Докладніше...
Безпека понад усе

У ФРАНЦІЇ подовжено надзвичайний стан до 1 листопада.

Докладніше...
Нова атака

У ЄГИПТІ бойовики атакували КПП у північно-східній частині Синайського півострова.

Докладніше...
Провал переговорів

КІПР. Переговори з урегулювання кіпрської проблеми знову завершилися безрезультатно.

Докладніше...
Політичні вітри

КИТАЙ припинив контакти з КНДР у сфері військової співпраці.

Докладніше...
Горять ліси

КАНАДА. У західній провінції Британська Колумбія — масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Права знаєш — спокійно у транспорт сідаєш

Ліна ПАСЬКО.

«Нещодавно їхала з немовлям у трамваї. Кондуктор вимагала оплатити перевезення дитячої коляски. Чи правомірними були її дії? Чи не порушили мої права як пасажира безпідставними вимогами?» — цікавиться Євдокія В. зі Львова.

ПОРЯДОК проїзду та його оплати, права й обов’язки пасажирів, а також взаємовідносини перевізників і пасажирів під час надання транспортних послуг визначають Правила користування трамваєм і тролейбусом у містах України, затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 9 жовтня 2006 року. Відповідно до п. 5.7 Правил, пасажир має право: на безпечний своєчасний і якісний проїзд до місця призначення, одержання необхідної доступної достовірної та своєчасної інформації про умови, порядок руху та надання транспортних послуг, відшкодування завданої йому шкоди; безплатно провозити з собою дітей віком до семи років, а також ручну поклажу, одну пару лиж, дитячий візок, санки, велосипед, дрібних звірів і птахів у клітці, собаку в наморднику з коротким повідком, кота, дрібний садовий інвентар у відповідній упаковці; на вирішення спірних питань щодо надання транспортних послуг у судовому порядку.

Що ж стосується прав пасажира автобуса, то, відповідно до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабміну від 18 лютого 1997 року, пасажир має право: на безпечне і високоякісне перевезення; висувати вимоги до перевізника щодо виконання ним умов договору перевезення; перевозити тварин у встановленому законодавством порядку; перевозити безоплатно одну одиницю багажу в разі поїздки на маршруті міського або приміського сполучення за умови, що його розміри не перевищують 100х50х30 см, вагою до 20 кг; гарантовано перевозити дві одиниці багажу з оплатою згідно з тарифом за кожну з них та безоплатно перевозити одну одиницю ручної поклажі у салоні транспортного засобу в разі поїздки на маршруті міжміського або міжнародного сполучення; безоплатно перевозити ручну поклажу в кількості не більш як дві одиниці на міських та приміських маршрутах; безоплатно перевозити з собою одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця; купувати для дітей віком від шести до 14 років дитячі квитки за пільговою ціною (зі знижкою 25 відсотків вартості) у період із 1 жовтня по 15 травня; оголошувати цінність багажу; отримувати від перевізника, водія, працівника автостанції інформацію про послуги з перевезень; на компенсацію заподіяної шкоди.

Однак попри спектр наданих пасажиру прав не слід забувати і про обов’язки та заборони. Зокрема, пасажири повинні мати при собі документи, які засвідчують право на проїзд та провезення багажу; сплачувати проїзд; пред’являти для перевірки документи, що засвідчують право проїзду, на вимогу контролерів, водіїв, кондукторів, відповідних посадових осіб; дбайливо ставитись до обладнання та майна, дотримуватись громадського порядку та чистоти в салоні та на зупинках; бути взаємоввічливими, поступатися місцем інвалідам, громадянам похилого віку, пасажирам з дітьми та вагітним жінкам; не заважати входу і виходу пасажирів, а також відчиненню і зачиненню дверей тощо.

Під час руху пасажирам забороняється відволікати увагу водія; відчиняти двері транспортного засобу до повної його зупинки; перешкоджати зачиненню дверей; розміщувати багаж у тих місцях, де це перешкоджає вільному пересуванню пасажирів уздовж салону; здійснювати поїздку без оплати її вартості або без пред’явлення посвідчення особи встановленого зразка (у разі наявності права на пільговий проїзд); робити виправлення у квитку чи передавати його іншій особі; перевозити багаж та ручну поклажу на сидінні; користуватись аварійним обладнанням без потреби; порушувати громадський порядок; курити, вмикати гучну музику, перебувати у нетверезому стані у салоні транспорт­ного засобу; проїжджати в одязі та провозити багаж, що може забруднити одяг пасажирів, обшивку салону та сидіння; ставити дітей на сидіння; смітити в салоні, псувати салон та його обладнання, викидати з вікон на проїжджу частину сміття та інші предмети тощо.

Кондуктор трамвая, вимагаючи сплатити за перевезення дитячої коляски, порушив Правила користування трамваєм і тролейбусом у містах України і таким чином діяв неправомірно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Привабливі умови
Читати
Змінено термін призову до Нацгвардії
Читати
Нерозкрите вбивство
Читати
За землю візьмуться потім?
Читати
Спочатку випив, а тоді зрадів
Читати
Чи подужаємо?
Читати
Неперспективні перспективи
Читати
Газу достатньо
Читати
Ціни ростуть
Читати
Спадщина Криму без захисту
Читати





— Та у вас же совісті нема!

— Зате є гроші!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове