Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Велика рада

НІМЕЧЧИНА. У Гамбурзі завершився саміт країн «Великої двадцятки».

Докладніше...
Відновили контроль

ІРАК. Урядова армія відновила контроль над історичною частиною міста Мосул.

Докладніше...
Ядерна зброя як інструмент дипломатії

США відмовилися підтримувати конвенцію ООН про заборону ядерної зброї.

Докладніше...
Безпека понад усе

У ФРАНЦІЇ подовжено надзвичайний стан до 1 листопада.

Докладніше...
Нова атака

У ЄГИПТІ бойовики атакували КПП у північно-східній частині Синайського півострова.

Докладніше...
Провал переговорів

КІПР. Переговори з урегулювання кіпрської проблеми знову завершилися безрезультатно.

Докладніше...
Політичні вітри

КИТАЙ припинив контакти з КНДР у сфері військової співпраці.

Докладніше...
Горять ліси

КАНАДА. У західній провінції Британська Колумбія — масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Ринок праці формує попит

Олена КОЩЕНКО.

В УКРАЇНІ зростає попит на робітничі професії. А надто на спеціальності зі сфери обслуговування. Так, найзатребуванішими нині є оператори автозаправних станцій. Попит на цю професію у регіональних центрах зайнятості порівняно з позаминулим роком зріс на 192% (майже вдвічі). Крім того, до десятка найнеобхідніших сьогодні на ринку праці професій увійшли продавець роздрібної торгівлі, різноробочий, пакувальник, водій навантажувача, посудомийниця.

Дещо меншими темпами, та все ж стабільно зростає попит на робітничі спеціальності і на промисловому виробництві. Сподіватимемося, що хоч за кілька років це позитивно позначиться на показниках економіки.

Також нині роботодавці шукають фахівців на вакансії у таких сферах, як транспорт і автобізнес, логістика, охорона і безпека, готельний бізнес і туризм, будівництво і архітектура, телекомунікації і зв’язок.

Зарплатна гендерна нерівність

ЯК ВІДОМО, від минулого року мінімальна зарплата в країні становить 3200 гривень. Тоді як середні заробітки у різних галузях економіки і соціальних сферах мають разючу відмінність. Їх розмір коливається не лише залежно від професії, а й навіть від статі працівника…

Згідно з останніми даними Державної служби статистики, найбільше нині заробляють фінансисти, фахівці з реклами і страхувальники, де щомісячна винагорода за працю жінок становить 9793 гривні, а чоловіків — 16118. Також відносно висока зарплатня у поліграфістів, журналістів і телевізійників, де жінки заробляють у середньому 9556, а чоловіки — 12337 грн на місяць.

Майже вдвічі нижчі заробітки в освітян та лікарів. Різниця між середніми зарплатами слабкої і сильної статі на тій же посаді часом становить 200-300 гривень.

А тим часом чи не найменше заробляють робітники транспортної галузі та поштового зв’язку. Втім, тут і найменша гендерна зарплатна нерівність. Наприклад, жінки листоноші і кур’єри щомісяця отримують 3121 гривню і 5152 — чоловіки.

Що не день, то вищі ціни

ЗАГАЛЬНА споживча інфляція у червні сягнула 15 відсотків. Тоді як у травні цей показник становив 13,5%, квітні — 12, березні — 11.

У Національному банку таку ситуацію пояснюють зростанням експорту українських харчів. А якщо врахувати факт, що вітчизняні виробники постачають до інших країн якіснішу продукцію, то відповідно на внутрішньому ринку її кількість та асортимент зменшились, а ціна зросла. Зокрема, свинячу вирізку у супермаркетах столиці сьогодні продають по 176 грн за кг, а деякі сорти вітчизняних сирів, які добру репутацію здобули своїми смаковими якостями, взагалі щезли з прилавків магазинів.

Окрім того, втрата частини врожаю через весняні приморозки і збільшення кількості дорогої імпортної продукції позначилися на внутрішніх цінах на овочі та фрукти.

Попри достатній урожай

ВЖЕ до кінця року вартість хліба зросте щонайменше на третину. Експерти наголошують: ціни підвищаться попри достатній урожай. Адже вартість паляниць і батонів залежить не тільки від сировини. До неї закладаються податки, заробітна плата працівників, оплата електрики і газопостачання... За прогнозами, невдовзі в Україні за кілограмовий буханець житнього хліба вищого ґатунку доведеться викласти у середньому 21 грн, а соціального — від 12 гривень.

Проте як би не кусалися ціни на український хліб, за кордоном вони істотно вищі. Найдешевший хліб y Литві — 33,7 грн, у Білорусі житній обійдеться в 34,4 грн, в Естонії — 35,2 грн, у Польщі — 41,4 грн. Вартість житнього хліба найвища в Угорщині — 66,2 грн.

До пенсії ще треба дожити

ВІД оплати внесків до Пенсійного фонду ухиляється, як мінімум, 7 мільйонів працездатного населення України. Це і наші заробітчани, що трудяться за кордоном, і співвітчизники, які змушені отримувати зарплату у конверті.

Таку цифру оприлюднило Міністерство соціальної політики. На думку його чільника Андрія Реви, створення дієвої солідарної системи пенсійного забезпечення, підвищення вимог до страхового стажу мотивуватимуть цих громадян вийти із тіні і платити єдиний соціальний внесок.

Борги шокують

СТАЛА відома сума боргів, які цього року накопичило населення за комунальні послуги — 11 мільярдів гривень. Згідно з даними Держстату, найбільше українці винні за опалення та гарячу воду — 8,9 мільярда гривень, за електроенергію — 3,9 млрд грн, холодну воду — 1,8 млрд грн. Тим часом найкраще платять за комуналку жителі Житомирщини, а найгірше — Сумщини…

Ясна річ, одна з головних причин зростання заборгованості — здорожчання тарифів. Іще два роки тому родина, яка три літні місяці не сплачувала комунальні послуги, в середньому могла накопичити 500 гривень боргу. Зараз за такий період сума боргу може сягнути кількох тисяч гривень. Тим часом інтереси комунальників пролобіювали депутати Верховної Ради. Вони вже ухвалили у першому читанні нову редакцію закону про житлово-комунальні послуги, в якому передбачена пеня — 0,1% суми боргу за кожен прострочений день (!).

Усі доходи — на моніторі

КОЖЕН громадянин України відтепер може отримати інформацію про свої офіційні доходи через он-лайн сервіс Порталу державних послуг — igov.org.ua. Там ввели нову послугу — запит щодо отримання відомостей із Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Вона працює у всіх регіонах.

Послуга ця безкоштовна. Втім, щоб скористатися сервісом, потрібно отримати електронний персональний підпис. Далі заповнити просту форму, вибрати термін, за який потрібні дані, і чекати, коли на пошту прийде документ, — від 10 хв. до 1-2 днів. Поки що відповідь можна отримати лише на електронну пошту.

iGov — це громадське некомерційне об’єднання, яке допомагає державним органам перевести процес надання послуг громадянам у електронний формат. Це не вимагає від установ жодних фінансових затрат чи зобов’язань, потрібні тільки сприяння та організаційна підтримка. Результат такої співпраці: понад 180 державних послуг можна отримати в електронному форматі. Мета запровадження iGov: позбутися черг під кабінетами чиновників, щоб пересічний громадянин витрачав на спілкування з ними якомога менше часу та нервів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Привабливі умови
Читати
Змінено термін призову до Нацгвардії
Читати
Нерозкрите вбивство
Читати
За землю візьмуться потім?
Читати
Спочатку випив, а тоді зрадів
Читати
Чи подужаємо?
Читати
Неперспективні перспективи
Читати
Газу достатньо
Читати
Ціни ростуть
Читати
Спадщина Криму без захисту
Читати





— Та у вас же совісті нема!

— Зате є гроші!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове