Архів
Вівторок,
11 липня 2017 року

№ 53 (19498)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Небезпека від консервації

Інна КВАРТАЛЬНА,

сімейний лікар.

РОЗПОЧАВСЯ сезон домашніх закруток. На жаль, лякає невтішна статистика отруєнь домашньою консервацією: щороку в Україні реєструють до 50-100 випадків ботулізму, з яких 6-8 — смертельні (це крім тих, хто нинішнього року захворів на цю недугу й помер від уживання в’яленої риби).

Звідки ж у смачній закрутці береться смертельна зараза? Збудник ботулізму живе у ґрунті та річковому намулі, тому господарі часто збирають овочі та фрукти, вже забруднені цими бактеріями.

Якщо добре не помити городину — бактерія потрапить у банки. А це ідеальне середовище для її розвитку. Річ у тім, що ці мікроорганізми дуже не люблять кисень і розмножуються, коли вільного кисню взагалі немає або є в дуже невеликій кількості.

Як же проявляється це захворювання? Інкубаційний період може тривати від кількох годин до 10-14 діб. Серед перших симптомів — двоїння в очах, запаморочення, нудота, параліч мускулатури, дихальна недостатність. Людина може втратити голос, спостерігається сухість у роті, через що важко ковтати, цілком можливий парез кишківнику, діарея. Ботулізм треба лікувати тільки під наглядом лікарів, до того ж довго — приблизно місяць.

Збудник ботулізму надзвичайно стійкий. Знищити бактерії може лише тривала термічна обробка. Відомо, що вегетативні форми бактерій гинуть при кип’ятінні через 10-15 хвилин, а спорова форма ботулізму — лише через 4-5 годин. При автоклавуванні, яке провадиться під підвищеним тиском і за температури 120 градусів за Цельсієм, спори гинуть через 30 хвилин. До речі, у заводських умовах консерви роблять саме з допомогою цього методу. Деякі господарі також мають автоклави, але вони не завжди дотримуються часових рамок, тобто замість необхідних 30 стерилізують консерви 10-15 хвилин. Звісно, цього часу мало. І стійкі до високих температур спори при недостатньому нагріванні переходять у «сплячу» форму, а потім приблизно через півроку проростають у самій консерві. Тобто якщо ви з’їсте цей продукт через два місяці, то з вами нічого не трапиться, а з’ївши його через 6-7, потрапите на лікарняне ліжко. Тому час кип’ятіння ліпше не скорочувати.

Якими ж консервами труяться найчастіше? Насамперед це рибні, грибні та кабачкові. Особливо небезпечні — другі. За правилами, такі консерви слід обов’язково ще раз прокип’ятити перед уживанням 10-15 хвилин. Але заразитися ботулізмом можна, навіть скуштувавши домашню ковбасу, яку господині, щоб законсервувати, заливають жиром. На твердих продуктах бактерії розмножуються невеликими колоніями. Тож може статися так, що кілька людей їли одну й ту ж консерву, а в результаті один захворів, а всі інші здорові.

Банка, у якій є спори ботулізму, «надувається». Такі консерви краще одразу викинути. Якщо ви куштуєте продукт і відчуваєте, що смак змінився, тобто якийсь не такий, як мав би бути, — не ризикуйте, викидайте. До речі, щоб захворіти, не обов’язково з’їсти цілу банку, достатньо 0,3 мікрограма консерви. Якихось інших зовнішніх ознак, з допомогою яких можна виявити небезпеку, немає.

У банці з консервацією також можуть бути кишкова паличка, бактерії стафілокока чи паличка протея. Усе це серйозні захворювання, які вимагають тривалого лікування. До речі, давати домашню консервацію дітям узагалі не рекомендується.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове