П’ятниця, 7 липня 2017 року № 52 (19497)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19497/print.php?n=36054

  • Духовні скарби

Вишивана Донеччина

Ігор ГАЛУЩАК.

м. Львів.

Пересувна експозиція «Культурний простір Донеччини. Людмила Огнєва: українське вишиття» вже побувала у Києві, Івано-Франківську, Чернігові, Бахмуті, Краматорську. І ось тепер настала черга Львова.

ЛЮДМИЛА Родіонівна Огнєва народилася 1936 року на Вінниччині. На Донбасі опинилася 1944-го. Разом із мамою жила в Торезі, а згодом у Донецьку. За освітою радіофізик, а за покликанням — громадська діячка, журналістка, дослідниця й майстриня. 19 років очолювала донецький відділ «Союзу українок», була заступницею директора громадського музею «Смолоскип» — острівця українства в обласному центрі.

Сьогодні після вимушеного переселення з рідного Донецька до Києва цілеспрямована й невтомна трудівниця продовжує активну творчу діяльність — розшукує, вивчає історичні матеріали й події, яким присвячує свої вишивки-мініатюри, відтворює візерунки рушників та вишиванок видатних українців. Ця робота стала ниточкою, яка пов’язує жінку з багатостраждальним Донбасом.

Не полишає Людмила Огнєва й журналістської та видавничої діяльності. 2015-го видавництво «Смолоскип» випустило впорядковану нею велику книгу-розвідку «Алла Горська. Душа українського шістдесятництва», яку львівські видавці на своєму останньому 23-му форумі внесли до списку найкращих видань. А інша її книга —«Воїн Армії Безсмертних» — дала поштовх створенню на державній студії документальних фільмів кіно-стрічки про дисидента Василя Макуха, котрий удався до самоспалення на Хрещатику 1968 року.

На виставці представлена лише частина робіт Людмили Огнєвої — те, що друзі змогли вивезти з окупованої території. Всі вони присвячені українцям, чиї справи визначали в минулому і вирішують сьогодні долю України. Майстриня відтворила образи князів — Аскольда, Володимира, Ярослава Мудрого, Ольги, Данила Галицького; отаманів доби козаччини; Івана Франка, Тараса Шевченка, Марка Вовчка. Окрему тему майстриня присвятила героям нашого часу — Небесній сотні, воїнам АТО.

Свій досвід вона передає молоді, згуртовуючи навколо себе таких же небайдужих і талановитих патріотів. Разом із цим Людмила Огнєва не забуває й про своїх колег, котрі зосталися на окупованій ворогом донецькій землі.