П’ятниця, 7 липня 2017 року № 52 (19497)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19497/print.php?n=36046

  • Геополітика

Терплячі друзі

Устина ГРЕЧАНЮК.

МИНУЛОГО вівторка резонансну заяву, яка збурила українське суспільство, зробив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

В інтерв’ю одному із польських видань, коментуючи можливість приєднання нашої країни до Євросоюзу, він сказав, що Польща виступатиме проти цього, доки в Україні на будуть вирішені історичні та питання прав меншин.

«Економічне співробітництво з Україною, на жаль, складається не дуже добре, — заявив В. Ващиковський. — А найгірші справи, звичайно, щодо історичних питань. Наша позиція чітка: з Бандерою Україна до Європи не увійде. Ми говоримо про це і голосно, і тихо. Ми не повторюватимемо помилок 1990-х років, коли були певні проблеми у відносинах з Німеччиною і Литвою. Я маю на увазі статус польської меншини в цих країнах. Маючи такий досвід, ми будемо твердо вимагати від України, щоб усі справи були залагоджені до того, як Київ стоятиме біля воріт Європи з проханням про членство».

Ващиковський зазначив, що може скластися ситуація, подібна до тієї, що існує у Греції та Македонії. Остання не може вступити до НАТО і розпочати переговори про членство в ЄС, оскільки греки категорично не згодні з її назвою.

Нагадаємо, що не так давно й лідер владної партії Польщі «Право і Справедливість» Ярослав Качинський, даючи інтерв’ю представникам польських ЗМІ, наголосив, що майбутнє польсько-українських відносин під сумнівом. «Ми не можемо роками погоджуватися, щоб в Україні будувався культ людей, які вчинили геноцид проти поляків. Хоча важко було перевершити в жорстокості німців, вони їх перевершили. Із такими ідеалами Україна в Європу не увійде. Ми продемонстрували величезне терпіння, але воно має межу», — сказав він.

У зв’язку із вищезгаданою заявою Вітольда Ващиковського Міністерство закордонних справ запросило на розмову посла Польщі в Україні Яна Пєкло. «Українці з розчаруванням сприйняли висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі, — заявили, зокрема, у МЗС. — Закликаємо не політизувати суперечливі сторінки спільного історичного минулого, що може використовуватися третьою стороною на шкоду інтересам України та Польщі».