Архів
П’ятниця,
7 липня 2017 року

№ 52 (19497)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Гроші в обмін на демократію

МОЛДОВА. Європарламент виділив країні 100 млн євро.

Докладніше...
Компромат у ціні

НІМЕЧЧИНА викупила «панамський архів».

Докладніше...
Проблема із проблем

БІЛОРУСЬ. У Мінську відбувається літня щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Докладніше...
Сепаратизм по-іспанськи

ІСПАНІЯ. Каталонський парламент представив законопроект про референдум щодо незалежності регіону.

Докладніше...
Недоторканні слуги народу

ЧОРНОГОРІЯ. Вже тиждень не виходять із парламенту.

Докладніше...
Опозиція проти президента

ВЕНЕСУЕЛА. Захоплено будівлю опозиційного до президента парламенту.

Докладніше...
Пропагандистські випробування

ПІВНІЧНА КОРЕЯ вперше офіційно підтвердила запуск балістичної ракети.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Проблеми з урожаєм

Марина ТІШКОВА.

У ПРИРОДИ є погана погода — незважаючи на м’яку зиму, нинішні весна і початок літа нещадно вдарили по посівах зернових приморозками та посухою. Через це, інформують у Департаменті агропромислового розвитку ОДА, урожайність знизиться в середньому на 11 центнерів із гектара порівняно з торішніми показниками і орієнтовно становитиме 34 ц. Таким чином, пшениці, якою засіяно 300 тисяч га — майже 40% структури зернової групи — мають зібрати близько 800 тисяч тонн, тобто на третину менше. 70% усього обсягу становитиме продовольча. Прогнозується, що у зв’язку зі зменшенням урожаю хлібобулочні вироби восени здорожчають на 10%. Але, запевняють в ОДА, дефіциту хліба не буде — очікуваний урожай повністю покриває потреби області у зерні.

Унікальне надбання

МІНІСТЕРСТВО культури внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України (складається з п’яти елементів: опішнянська та косівська мальована кераміка, кролевецькі ткані рушники, петриківський розпис, козацькі пісні Дніпропетровщини) вишивку «білим по білому», що є своєрідною візитівкою решетилівського краю. Її характерною особливістю є поєднання кількох технік — лиштви, мережки, вирізання, виколювання із додаванням по-справжньому «ювелірних» — «солов’їних очок» та «зернового виводу», що дає змогу створювати шедеври високого мистецтва. Унікальна вишивка збереглася завдяки зусиллям ентузіастів — майстрів і викладачів Решетилівського художнього професійного ліцею, вишивальниць приватної майстерні художніх промислів «Саломея», вчителів Решетилівської дитячої школи мистецтв, Решетилівської гімназії імені І. Л. Олійника та творчих родин.

Боротьба зі змінним успіхом

АФРИКАНСЬКА чума свиней, на жаль, окупувала територію України. Не стала винятком і Полтавщина — від початку року сталося 16 випадків захворювання. Остання загибель тварини від «африканки» зафіксована на початку липня в підсобному господарстві Кобеляцького психоневрологічного будинку-інтернату у селі Лісне. Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Кобеляцькій районній державній адміністрації невідкладно провела нараду і затвердила план із ліквідації спалаху АЧС, запровадила карантинні заходи. Карантин триває й у селі Березова Лука Гадяцького району (установлений 6 червня). Водночас у низці населених пунктів, куди АЧС навідалася раніше, обмеження вже скасували, зокрема на території сіл Великий Перевіз Шишацького району та Терни Лубенського.

Хай вирішують сільради

СТАН автошляхів у нашій державі цілком заслуговує епітета «плачевний». Причин багато, серед яких — корупція, нехлюйство відповідальних за дорожню галузь посадовців, недосконалість законодавства, недофінансування, неефективне освоєння виділених коштів... Полтавський регіон якісним асфальтом похвалитися теж не може, надто в селах, територією яких не пересуваються «топові» чиновники місцевого рівня. Нинішнього року в облради нарешті дійшли руки й до цієї проблеми — було вирішено змінити порядок компенсації вартості ремонту доріг сільським радам. Відтепер на ремонтні роботи автошляхів сільради мають першочергово витрачати власні кошти (тобто невикористані залишки на рахунках), а отримувати відповідні дотації — згодом. За словами глави облради Олександра Біленького, таким чином збираються стимулювати місцеві органи влади розв’язувати нагальні проблеми.

Горять торфовища

ОБЛАСТЬ багата на поклади торфу, які традиційно спекотної пори року загоряються на великих територіях. Початок нинішнього літа особливо посушливий, відтак днями сталося дві пожежі — поблизу села Ісківці Лохвицького району (знищено 0,3 га площі, причина займання не відома) та в селі Трубаї Глобинського. Тут горять аж 30 га, причому внаслідок підпалу сухої трави. Рятувальникам ліквідувати займання поки що не вдалося, роботи тривають.

За прикладом столиці

ЗЕМЛЯКИ-ДОБРОВОЛЬЦІ, які 2014 року першими кинулися на захист Батьківщини на початку АТО, але не ввійшли до легальних збройних формувань, зможуть набути статус учасників АТО. Цим опікуватиметься нещодавно створена за столичним аналогом спеціальна комісія. У разі набуття такого статусу на захисників поширюватимуться пільги, передбачені державою, проте лише на території краю. Для того щоб колишні бійці змогли користуватися ними по всій країні, слід внести зміни в законодавство. А це вже — справа Верховної Ради.

Свято в Опішні

В ОПІШНІ відбувся 7-й Національний фестиваль гончарства. У рамках науково-мистецької акції «Здвиг-2017» з’їхалися майстри та артисти з усієї України, прибули й гості з-за кордону. Учасники дійства мали змогу взяти участь у майстер-класах, конкурсах, походити по ярмарку, де близько 50 умільців продавали власні вироби, та подивитися яскравий концерт. Музиканти фольклорного фестивалю «Гончарське перевесло» грали на унікальних народних інструментах. У змаганні представниць прекрасної статі «Коса — дівоча краса» перемогу здобула власниця найдовшого волосся — місцева п’ятикласниця, а Гран-прі фестивалю ковалів виборола маленька гостя зі Львова.

Увага: кір

СПАЛАХ захворювання на цю хворобу, що охопив Україну (загалом зареєстровано понад 700 випадків, найбільше — на Івано-Франківщині та Одещині, 400 та 300 відповідно), дійшов і до регіону. Як інформують медики, в обласному центрі занедужали на кір уже троє дітей. На щастя, всі випадки не надто важкі. У Департаменті охорони здоров’я ОДА зазначили, що від початку року на Полтавщині від кору, паротиту та краснухи було щеплено понад 12 тисяч дітей. Пік захворюваності прогнозують на листопад-грудень. Медики радять якомога швидше звернутися до поліклінік, щоб вчасно провести вакцинацію.

Некурортне літо

У ТРЬОХ річках області — Хорол, Псел та Грунь — тимчасово заборонено купання. Фахівці Гадяцького підрозділу ГУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» взяли проби води поблизу кількох сіл, що виходять до зазначених водойм, і результати аналізу засвідчили, що показники наявності патогенних мікроорганізмів завищені в десятки разів. Причини погіршення стану води в річках поки що не повідомляються.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Прихватизувати» по-новому
Читати
Скочуємося в демографічну прірву
Читати
Кому війна, кому...
Читати
Субсидіями забезпечені?
Читати
Солодкий експорт
Читати
Ворог оточує
Читати
Реформуємося...
Читати
Агресія знекровлює
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове