Архів
П’ятниця,
7 липня 2017 року

№ 52 (19497)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Гроші в обмін на демократію

МОЛДОВА. Європарламент виділив країні 100 млн євро.

Докладніше...
Компромат у ціні

НІМЕЧЧИНА викупила «панамський архів».

Докладніше...
Проблема із проблем

БІЛОРУСЬ. У Мінську відбувається літня щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Докладніше...
Сепаратизм по-іспанськи

ІСПАНІЯ. Каталонський парламент представив законопроект про референдум щодо незалежності регіону.

Докладніше...
Недоторканні слуги народу

ЧОРНОГОРІЯ. Вже тиждень не виходять із парламенту.

Докладніше...
Опозиція проти президента

ВЕНЕСУЕЛА. Захоплено будівлю опозиційного до президента парламенту.

Докладніше...
Пропагандистські випробування

ПІВНІЧНА КОРЕЯ вперше офіційно підтвердила запуск балістичної ракети.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Грицики звичайні

Василь РЯБЧУК,

доктор сільськогосподарських наук.

ЦЕ ОДНОРІЧНА трав’яниста рослина зі стеблом заввишки 10-50 см. Латинська назва цієї однорічної рослини — Capsella bursa-pastoris («сумка пастухова»). Плоди й справді нагадують стягнуту біля горловини старовинну пастушу торбу. Називають грицики ще горобиним оком, гірчаком, дикою (курячою, польовою, псячою) гречкою, калитником, мисочками, мішечками. Квітки дрібні білі зібрані у китиці. Цвіте у квітні—вересні. Росте як бур’ян поблизу доріг, жител, на полях, лісових зрубах, узліссях.

Трава містить дубильні речовини, аміни, органічні кислоти (фумарова, лимонна, яблучна, винна), аскорбінову кислоту, ефірну олію, сполуки калію, фітонциди. Мікро- та макроелементів у рослині понад 20 (калій, кальцій, марганець, залізо та інші).

Для виготовлення ліків використовують траву, зібрану під час цвітіння, коли в ній починають утворюватися нижні плоди. Сировину сушать під наметом або на горищі, поки стебла не стануть ламкі. Сухої сировини виходить 20 відсотків, строк придатності — три роки. Крім трави, застосовують сік грициків.

Відвар. 1. Дві столові ложки трави грициків заливають 300 мл води, кип’ятять на слабкому вогні півгодини, проціджують. П’ють по столовій ложці тричі на день при гастриті, захворюваннях серця і печінки та кровотечах.

2. Для оброблення кровоточивих ран і виразок, запалення сухожиль, місць забиття дві столові ложки трави грициків заливають склянкою води, кип’ятять одну-дві хвилини, настоюють 30-45 хвилин, проціджують.

3. Столову ложку суміші із трави грициків звичайних — 30 г, золототисячнику малого — 30 г, кори крушини ламкої — 30 г, листя меліси лікарської —15 г, квіток ромашки лікарської — 15 г, квіток лаванди колоскової — 15 г, коріння кульбаби лікарської — 15 г заливають 200 мл води, варять 5-7 хвилин, проціджують. П’ють по склянці тричі на день до їди при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

4. Столову ложку суміші (трава звіробою звичайного, грициків звичайних, перстачу гусячого, кореневище гравілату міського, корені відкаснику безстеблового, взяті порівну) варять п’ять хвилин у 0,5 л води, проціджують. Приймають по 2-3 склянки на день до їди при нецукровому діабеті.

5. Столову ложку суміші із кореневищ перстачу прямостоячого (калган), трави грициків звичайних і гірчака перцевого (водяний перець), квіток глухої кропиви білої, кори гіркокаштана звичайного (каштан кінський) варять п’ять хвилин у 0,5 л води. Вживають по чверті склянки чотири рази на день при гематурії (хворобливе виділення крові з сечею).

6. Чайну ложку трави грициків заливають склянкою води, варять 5-7 хвилин. Впродовж дня випивають ковтками 3-4 склянки такого теплого відвару при грипі.

7. Столову ложку суміші трави грициків та гірчака перцевого, кореневищ перстачу прямостоячого заливають склянкою води, варять п’ять хвилин. П’ють упродовж дня при гемофілії (значні і тривалі кровотечі внаслідок порушення властивості крові зсідатися).

8. Дві столові ложки трави грициків варять дві хвилини в 0,3 л води, настоюють 15 хвилин. Прий­мають тричі на день по 100 г до їди при гіпотонії (понижений артеріальний тиск).

9. Дві столові ложки суміші із трави грициків звичайних, парила звичайного (гладишник, зрадзілля, курячі лапки, реп’яшок), золототисячнику малого, комоннику лучного (лизун, сивець), листя і коріння синяка звичайного, коріння тирличу жовтого, листків кропиви жалкої, хвої сосни заливають півлітра води, варять 10 хвилин, проціджують. П’ють по 75 мл тричі на день до їди при червоному плоскому лишаї.

10. Суміш із 6 г трави грициків, по 5 г коріння кропиви дводомної та кореневищ пирію повзучого, по 4 г трави чебрецю борового, трави розхіднику звичайного (блющик, будра) і остудника голого (грижниця гола, польове мило, собаче мило) заливають літром води, варять п’ять хвилин, настоюють 15 хвилин, проціджують. П’ють замість води впродовж дня при нирковокам’яній хворобі. Курс лікування декілька тижнів, при цьому роблять перерви, під час яких п’ють яблучний компот.

11. Суміш із 5 г коріння кульбаби лікарської, по 3 г трави деревію звичайного і листя м’яти перцевої, по 2 г трави грициків, квіток ромашки лікарської і кореневищ валеріани лікарської заливають літром води, варять 5 хвилин, настоюють 15 хвилин, проціджують. Уживають упродовж дня замість води при запаленні матки. Курс лікування — 15 днів.

12. Дві столові ложки суміші зі 100 г суцвіть шишок хмелю звичайного, 50 г коріння цикорію дикого (петрові батоги), кореневищ герані великокореневищної, трави парила звичайного, деревію звичайного, медунки лікарської, полину гіркого, грициків звичайних, м’яти перцевої та любистку лікарського, листя верби білої та кульбаби лікарської варять 15 хвилин у півлітра води. П’ють по 75 мл після їди при раку селезінки.

Напар. 1. Дві столові ложки трави грициків заливають 200 мл окропу, настоюють 15 хвилин, проціджують. Приймають по столовій ложці 4-5 разів на день після їди як кровоспинний засіб.

2. Чотири столові ложки суміші трав (грициків звичайних і хвоща польового порівну) заливають трьома склянками окропу, настоюють дві години. П’ють по півсклянки тричі на день як кровоспинний засіб.

3. Столову ложку суміші трав (грициків і споришу звичайного — по 15 г, омели білої — 20 г) заливають склянкою окропу. Настоюють півгодини, проціджують. П’ють щодня ввечері при тривалих маткових кровотечах.

4. Літром окропу заливають 40-50 г трави грициків, настоюють 20-30 хвилин, проціджують. П’ють теплим по півсклянки тричі на день за годину до їди як жовчогінний засіб.

5. Три столові ложки трави грициків заливають 200 г окропу, настоюють 15 хвилин, проціджують. П’ють по третині склянки тричі на день до їди як гіпотензивний засіб.

6. Дві столові ложки сировини із трави грициків звичайних, материнки звичайної, собачої кропиви звичайної, деревію звичайного, звіробою звичайного, споришу звичайного та листя кропиви дводомної, взяті порівну, заливають на ніч двома склянками окропу, закутують, настоюють півдоби, проціджують. Уживають по півсклянки тричі на день до їди при хронічному коліті (запалення товстої кишки).

Сік. 1. Зі свіжої трави грициків вичавлюють сік і п’ють по 1-2 чайні ложки з медом 5-6 разів на день після їди при злоякісних виразках, пухлинах, раку матки, при проносах, надто кривавих, ревматизмі, жовчно- і сечокам’яній хворобах.

2. При проносах як в’яжучий засіб приймають по 40 крапель соку грициків, розведеного в чарці горілки.

3. Якщо витікає з вуха рідина, в нього капають свіжий сік грициків два-три вечори підряд по 5-6 крапель. Уранці вухо потрібно ретельно прочистити. Одночасно приймають порошок із цієї ж трави тричі на день (доза — «на кінчику ножа»).

Насіння. В індійській медицині використовують як в’яжучий та протицинготний засіб, а також лікування сечоводу.

Листя. Його застосовують при виготовленні різних страв — супів, борщів, салатів.

Салат вітамінний має добрі поживні та лікувальні властивості. Для його приготування 100 г молодого листя грициків подрібнюють, посипають ним скибочки помідорів і огірків (по 60 г). Зверху накривають кружальцями вареного яйця, солять. Перед уживанням поливають вершками (40 г).

Бутерброди грицикові. Складники: молоде листя грициків — 50 г, листя селери — 30 г, масло — 50 г, гірчиця — столова ложка, сіль, червоний мелений перець за смаком. Перебране і промите листя пропускають через м’ясорубку, додають гірчицю, масло, сіль, перець, добре вимішують.

Протипоказання. Препарати з грициків не рекомендується застосовувати при наявності геморою, тромбофлебіту, тромбозу. Не слід лікуватися з допомогою грициків під час вагітності, особливо на пізніх стадіях. У будь-якому разі для уникнення неприємностей зі здоров’ям перед початком лікування цією травою бажано порадитися з лікарем.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Прихватизувати» по-новому
Читати
Скочуємося в демографічну прірву
Читати
Кому війна, кому...
Читати
Субсидіями забезпечені?
Читати
Солодкий експорт
Читати
Ворог оточує
Читати
Реформуємося...
Читати
Агресія знекровлює
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове