Архів
П’ятниця,
7 липня 2017 року

№ 52 (19497)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Гроші в обмін на демократію

МОЛДОВА. Європарламент виділив країні 100 млн євро.

Докладніше...
Компромат у ціні

НІМЕЧЧИНА викупила «панамський архів».

Докладніше...
Проблема із проблем

БІЛОРУСЬ. У Мінську відбувається літня щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Докладніше...
Сепаратизм по-іспанськи

ІСПАНІЯ. Каталонський парламент представив законопроект про референдум щодо незалежності регіону.

Докладніше...
Недоторканні слуги народу

ЧОРНОГОРІЯ. Вже тиждень не виходять із парламенту.

Докладніше...
Опозиція проти президента

ВЕНЕСУЕЛА. Захоплено будівлю опозиційного до президента парламенту.

Докладніше...
Пропагандистські випробування

ПІВНІЧНА КОРЕЯ вперше офіційно підтвердила запуск балістичної ракети.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологія

Енергетична незалежність — здійсненна

Михайло СЕРДЮК.

ЛИШЕ перехід України на 100% відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) може забезпечити її енергетичну незалежність. Країна має достатньо потенціалу для здійснення такого переходу. Потрібна тільки політична воля та послідовна державна підтримка.

Так вважають представники екологічних організацій та науковці, які зібрались на перший Фестиваль сонячного майбутнього «Реакція», що відбувся наприкінці червня в Києві. Захід був організований Центром екологічних ініціатив «Екодія», а його учасники — фахівці у сферах муніципального управління, технологій, архітектури з різних міст України та закордоння — Німеччини, Нідерландів, Білорусі.

«Для відмови від викопного палива до 2050 року та переходу на відновлювальні джерела енергії Україні потрібна політична воля», — заявив Ян Хаверкамп (Нідерланди), представник міжнародної неурядової природоохоронної організації «Грінпіс» у Центральній та Східній Європі.

«Перед Україною не стоїть питання, переходити на відновлювальні джерела чи ні. Питання полягає лише в тому, як вчасно це зробити найвигіднішим як для населення, так і для економіки, — переконана Ірина Головко, експерт Національного екологічного центру України. — Наш парк електростанцій, успадкований від радянських часів, доживає свого віку, і його потрібно поступово замінювати найсучаснішими, доступними та безпечними джерелами енергії — вітровою та сонячною генерацією».

І. Головко вважає, що українцям слід переходити на децентралізацію енергетики. Споживачі повинні мати змогу об’єднуватися в кооперативи, щоб спільно виробляти енергію для власних потреб, а також продавати її, що дасть змогу отримувати додатковий дохід і бути незалежними від енергетичних монополістів. «Це шлях, яким рухаються розвинені країни останні 20 років,— зауважила експерт, — і наша держава також повинна надати таку можливість своїм громадянам».

Україна має все необхідне, щоб у економічно доцільний спосіб забезпечити себе майже на 90% енергією з відновлювальних джерел до середини століття, наголосив Олександр Дячук, старший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України та один із розробників «Альтернативного сценарію переходу України на відновлювальні джерела енергії», який було вперше репрезентовано на широкий загал під час фестивалю «Реакція». За словами науковця, щоб використовувати на 90% ВДЕ для задоволення енергетичних потреб бізнесу та населення, необхідно проводити дієву та цілеспрямовану державну політику — підвищувати ефективність використання енергетичних ресурсів та, застосовуючи сучасні новітні технології, зупинити їх марнотратство, запроваджувати жорстке екологічне та кліматичне законодавство. «Звичайно, важливу роль у цьому процесі відіграє суспільство, яке має вимагати такого енергетичного переходу», — додав науковець.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Прихватизувати» по-новому
Читати
Скочуємося в демографічну прірву
Читати
Кому війна, кому...
Читати
Субсидіями забезпечені?
Читати
Солодкий експорт
Читати
Ворог оточує
Читати
Реформуємося...
Читати
Агресія знекровлює
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове