Архів
П’ятниця,
7 липня 2017 року

№ 52 (19497)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Кабачки з гірчинкою

ГІРКУВАТІ огірки — явище звичне. А чого гірчать кабачки, запитують читачі.

Таке трапляється вкрай рідко. Гіркий смак кабачків спричиняє та сама речовина, що й в огірків, — кукурбітацин. Таке буває, коли ділянки «перегодовані» високими дозами мінеральних добрив, що надміру поливалися.

Трапляється, гірчать кабачки літніх посівів, збір яких припадає на вересень-жовтень. Втрата звичайного смаку пояснюється скороченням світлового дня та зміною інтенсивності освітлення.

Що ж із такими кабачками робити? Розрізати вздовж і на кілька годин залити підсоленою водою.

Варто також знати, що кукурбітацин не шкідливий для людського організму. До того ж доведено, що ця речовина запобігає розвитку злоякісних клітин. Так що огірки чи кабачки з гірчинкою споживати навіть корисно. А не годяться до столу — охоче з’їсть худоба.

Версія для друку          До списку статтей

РЯСНІ дощі, що пронеслися над країною, напоївши вдосталь спраглу землю, на жаль, можуть завдати шкоди майбутньому врожаєві. Мова про поширені захворювання городини. І наша праця піде нанівець, а ми ж плекали кожний рядочок, поливали за спеки, підживлювали, боролись із бур’янами і шкідниками. Тож на часі озброїтися знаннями проти напасті. В наступному куточку зупинимося детально, як зарадити лихові та вилікувати, зокрема, ягідники і квасолю. А заразом поділимося досвідом вирощування баклажанів. Виявляється, це не так і важко, бо синенькі не такі примхливі, як солодкий перець, і мають сильнішу кореневу систему.

Мабуть, не знайдеш в селі господині, яка не тримала б хоч кілька курочок, а то й півника. Аякже, свіже яйце дітям та онукам. Та буває, що не встигнеш забрати у несучки його неушкодженим — одразу розкльовує. От жіночка з Кіровоградщини й просить розповісти, як облаштувати гніздо таким чином, щоб завадити курці робити шкоду.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове