Архів
П’ятниця,
7 липня 2017 року

№ 52 (19497)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Комарі не кусатимуть

ПРИЙШЛА справжня спека, а з нею проблема, як захиститися від комарів. Позбутися кровососів допоможуть прості й ефективні заходи.

100 грамів камфори, що випаровується над пальником, позбавлять від мух і комарів навіть дуже великі приміщення.

Дрібно наріжте свіже листя черемшини або горобини й натріть відкриті ділянки шкіри.

Відлякують комах ефірні олії гвоздики, базиліка, анісу, евкаліпта. Змажте нею відкриті ділянки тіла (5-10 крапель на склянку води) або капніть у вогонь — у пічку, багаття, на свічку або розігріту сковороду. Змочіть олією цих рослин ватку й покладіть на підвіконня.

Поставте в кімнаті свіжі гілки бузини — вони відлякують комарів, так само як і запах помідорного бадилля.

Запах кедрової олії не терплять не тільки комарі, а й мухи та таргани.

Жодна комаха не сяде на обличчя, якщо умитися відваром з коренів полину (жменю подрібненої сировини залити 1,5 л води, довести до кипіння, настояти 20-30 хвилин).

Коли у вас закінчиться рідина для електричного фумігатора, не поспішайте бігти в магазин за змінним блоком. Залийте в порожню пляшечку екстракт евкаліпта, й комарі не поткнуться до вашого будинку.

* * *

Свербіж від комариного укусу можна зняти розчинами:

— питної соди (0,5 ч. ложечки на 1 склянку води);

— нашатирного спирту (навпіл із водою);

— марганцівки (блідо-рожевого кольору).

Версія для друку          До списку статтей

РЯСНІ дощі, що пронеслися над країною, напоївши вдосталь спраглу землю, на жаль, можуть завдати шкоди майбутньому врожаєві. Мова про поширені захворювання городини. І наша праця піде нанівець, а ми ж плекали кожний рядочок, поливали за спеки, підживлювали, боролись із бур’янами і шкідниками. Тож на часі озброїтися знаннями проти напасті. В наступному куточку зупинимося детально, як зарадити лихові та вилікувати, зокрема, ягідники і квасолю. А заразом поділимося досвідом вирощування баклажанів. Виявляється, це не так і важко, бо синенькі не такі примхливі, як солодкий перець, і мають сильнішу кореневу систему.

Мабуть, не знайдеш в селі господині, яка не тримала б хоч кілька курочок, а то й півника. Аякже, свіже яйце дітям та онукам. Та буває, що не встигнеш забрати у несучки його неушкодженим — одразу розкльовує. От жіночка з Кіровоградщини й просить розповісти, як облаштувати гніздо таким чином, щоб завадити курці робити шкоду.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове