Архів
П’ятниця,
7 липня 2017 року

№ 52 (19497)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Доглядаймо за помідорами правильно

З ПРИВОДУ того, чи потрібно видаляти листя на кущах томатів, існують різні теорії. Але досвідчені городники все ж схиляються до думки, що ця процедура дає позитивний ефект.

Старе листя з часом жовтіє, вкривається плямами, слабшає. Відтак воно є первісним розсадником для різних грибкових захворювань. Тому старе, жовтіюче листя, насамперед нижнє, необхідно видалити в першу чергу. Затим варто час від часу обривати те, що звернене на північний бік, або росте у глибині куща, або в тіні інших кущів.

Скільки ж листя і коли потрібно видаляти? Треба брати до уваги ріст рослини в цілому. Зазвичай рекомендується обривати по два-три нижні листки двічі на тиждень. Іноді доводиться видаляти й більше — шкоди томатам це не завдасть.

Листя помідорів легко відламується, якщо робити це правильно, притискаючи черешок біля основи нагору вздовж стебла. Якщо тягнути листок донизу, то часто за ним тягнеться довга смужка шкірочки зі стебла.

Головне правило, якого варто дотримуватися: якщо в кетягу ще не зав’язалися всі плоди, то більшість листя має бути цілим. І навпаки — коли в китиці всі томати вже зав’язалися, то нижче неї можете сміливо видаляти листя.

Ближче до кінця липня — початку серпня починають прищипувати вже верхівки томатів. Тобто передбачається, що всі майбутні китиці однаково не встигнуть сформувати врожай. Отож після такого прищипування, коли в принципі нарощування вегетативної маси не потрібне, можна прибирати всі листки, крім трьох-чотирьох верхніх. Це непогана профілактика захворювань.

Також слід видаляти бічні пагони (пасинки), які ростуть з пазух листя.

Усі процерури з видалення вегетативної маси не варто виконувати похмурої, вологої і прохолодної погоди, а також у другій половині дня. Робіть це до ранку в сонячний день, щоб ранка за день встигла підсохнути.

Версія для друку          До списку статтей

РЯСНІ дощі, що пронеслися над країною, напоївши вдосталь спраглу землю, на жаль, можуть завдати шкоди майбутньому врожаєві. Мова про поширені захворювання городини. І наша праця піде нанівець, а ми ж плекали кожний рядочок, поливали за спеки, підживлювали, боролись із бур’янами і шкідниками. Тож на часі озброїтися знаннями проти напасті. В наступному куточку зупинимося детально, як зарадити лихові та вилікувати, зокрема, ягідники і квасолю. А заразом поділимося досвідом вирощування баклажанів. Виявляється, це не так і важко, бо синенькі не такі примхливі, як солодкий перець, і мають сильнішу кореневу систему.

Мабуть, не знайдеш в селі господині, яка не тримала б хоч кілька курочок, а то й півника. Аякже, свіже яйце дітям та онукам. Та буває, що не встигнеш забрати у несучки його неушкодженим — одразу розкльовує. От жіночка з Кіровоградщини й просить розповісти, як облаштувати гніздо таким чином, щоб завадити курці робити шкоду.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове